Zamrzlé reality a co nás čeká dál

Hypotéky prudce zlevňují, návrh Ministerstva financí na zrušení daně z nabytí nemovitostí už prošel ve třetím čtení sněmovnou. Přestože to může pomoci stav věcí rozhýbat, skutečností zůstává, že realitní trh se během letošního jara a léta dostal na bod mrazu. O příčinách tohoto stavu píše Tereza Kouklová ze společnosti SFG Holding:

Dost možná jste to vy sami nebo lidé z vašeho okolí během koronavirové první půlky roku zažili – po dlouhé týdny zavřeni v malých bytech bez balkonu a zeleně měli mnozí co dělat, aby vše ustáli mentálně nepoznamenaní. Všichni jsme si začali uvědomovat, jak cenné je naše zdraví, přemýšlet v jiných souvislostech, uvažovat, co je pro nás podstatné. Do čeho má smysl investovat čas, energii a peníze.

Zkrátka – lidé si začali rovnat životní priority.

Jedním z faktorů je určitě i to, že před nástupem záludného viru jsme se měli velice dobře. Všem se dařilo, měli práci, platy rostly. Lidé žili takříkajíc z ruky do úst a jen pramálo se starali o nějaké šetření a vytváření rezerv.

Střih. Svět se zpomaluje a na čas se vypíná. A do toho na scénu vstupují média.

Ta jsou podle mého jedním z největších důvodů, proč dnes i přes roztáčející se ekonomiku sledujeme, že realitní trh je v podstatě zcela uzemněný.

Začalo se psát a mluvit třeba o tom, jak významně se zvýší nezaměstnanost. Mnozí dobře situovaní manažeři s pohádkovými platy, kteří si kupovali třeba i luxusnější nemovitosti, jsou dnes skeptičtí a vyčkávají.

Dalším důvodem bude myslím digitalizace, která přinejmenším třetinu realitního byznysu hodně ovlivní. Celý svět na vlastní kůži poznal, že práce na dálku a maximální využívání moderních technologií v praxi funguje – a to bude velká změna. Firmy přestanou vysílat své lidi na zahraniční stáže, čím dál víc se budeme setkávat a pracovat online, lidskou sílu budou nahrazovat počítače a roboty tak maximálně, jak jen to bude možné.

Nebo cestovní ruch a s tím související oblasti: lidé se bojí o práci, majitelé cestovek, restaurací nebo wellness center zachraňují vlastní existenci a poslední, o čem teď přemýšlejí, je, že by se měli někam posouvat nebo investovat. Spíš naopak, uvažují o prodeji nemovitostí ze svého portfolia.

Vyčkává se, co trh udělá. Po zdravotní krizi – jejíž další vlna může navíc znovu udeřit – nás totiž čeká ještě jedna. Ekonomická. Lze ji očekávat v posledním čtvrtletí letošního roku a na vyhodnocení toho, jaké dopady zpomalení mělo, si tak budeme muset počkat až na rok příští. Dost možná až na léto.

Na závěr jeden postřeh: jsem skutečně přesvědčená, že obrovský vliv na to, v jakém stavu se realitní trh ocitnul, mají média, především ta bulvárněji laděná. Neustále se totiž omílalo, jak budou stagnovat dražší a luxusní nemovitosti, protože není, kdo by je kupoval, a že všichni čekají, jak dramaticky budou zlevňovat. Přitom všichni developeři prohlašují: zlevňovat určitě nebudeme. Naopak říkají, že budou stavět i levnější a dostupné byty. Podle údajů, které v první půlce července zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat, u nás v prvním čtvrtletí zrychlil meziroční růst cen bytů a domů na 9,5 procenta. V posledním kvartálu loňského roku ceny vzrostly o 8,9 procenta. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst v ČR šestý nejvyšší, stejně jako na konci loňského roku, a v porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku se ceny zvedly o 2,6 procenta. V Praze a krajských městech je zdražování ještě markantnější: v prvním čtvrtletí ceny meziročně vzrostly v průměru o 13 procent na 65 400 korun za metr čtvereční. Tempo růstu bylo nejvyšší za poslední dva roky.

A právě tento trend je podle mého esence nového (realitního) světa, který přichází.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality