Letos naposledy kotlíkové dotace, na tepelné čerpadlo se čeká měsíc

Topná sezóna nám pomalu začíná. Když už musíte topit, dělá se výměna zdroje vytápění obtížně. Pokud tedy právě přemýšlíte, jak ještě letos zajistit vytápění domu, které bude ekologické, spolehlivé a jeho provoz finančně nenáročný, ideální řešení představuje tepelné čerpadlo. Můžete jím nahradit i stávající málo úsporný kotel bez nutnosti výměny celé vytápěcí soustavy. Do konce roku vám navíc na pořízení či instalaci tepelného čerpadla může významně přispět stát díky programu kotlíkové dotace nebo Nová zelená úsporám.
 

Zdroj fotografií: Daikin

Silným argumentem pro pořízení tepelného čerpadla je nejen úspornost a ekologičnost, ale také spolehlivost, snadná obsluha a nenáročná údržba. Kromě tepla přitom zajistí také ohřev vody nebo chlazení. „Pokud se rozhodnete si tepelné čerpadlo pořídit, od objednávky po instalaci a spuštění budete čekat zhruba 4 týdny, takže to do prvních chladných dnů určitě stihnete,“ říká Vladimír Macháček, zodpovědný za oblast prodeje rezidenčních výrobků společnosti Daikin.

Víte, že?

Přechod od kotle k tepelnému čerpadlu znamená změnu na zcela ekologické řešení. Již není spalováno žádné palivo ani plyn a energie se získává obnovitelným způsobem. Tepelná čerpadla obecně snižují emise CO2 o 70 %!

Obnovitelné zdroje

Na jakém principu tepelné čerpadlo pracuje? Odebírá teplo z okolního prostředí a využívá je k vytápění, ohřevu užitkové vody či chlazení. „Okolním prostředím“ a tedy zdrojem tepla může být vzduch, voda či země. Jednotlivé typy tepelných čerpadel se dále rozlišují podle způsobu, jakým se odebrané teplo dostává do objektu – zda prostřednictvím ohřátého vzduchu nebo vody. V praxi se tak setkáme s těmito typy tepelných čerpadel: země-voda, vzduch-voda, voda-voda a vzduch-vzduch (což je vlastně klimatizace). 

Teplo ze vzduchu

Nejrozšířenější jsou v našich zeměpisných šířkách tepelná čerpadla typu vzduch-voda, a to díky dostupnosti zdroje, snadné instalaci i panujícím klimatickým podmínkám zajišťujícím spolehlivou funkčnost bez ohledu na roční období. Ta je zajištěna až do teplot -15 °C. Klesnou-li teploty pod tuto hodnotu, vytápění nebo ohřev vody zajišťuje obvykle záložní elektrický zdroj. „Dnes už ale máme v nabídce i tepelná čerpadla, která fungují spolehlivě až do venkovních teplot -28 °C, a omezují tak spínání záložního elektrického ohřevu na minimum,“ doplňuje Vladimír Macháček.

Energievody či země

Obecně vyšší účinnost než typy čerpající energii ze vzduchu nabízejí tepelná čerpadla využívající vodu. Vodní zdroje, kterými může být studna nebo potok, nejsou však u všech rodinných domů k dispozici, také instalace tohoto typu tepelného čerpadla je o něco náročnější, stejně jako schvalovací proces ze strany úřadů.

Téměř neměnnou účinnost v průběhu celého roku pak nabízejí typy země-voda. Jsou však také technicky i finančně poměrně náročné. Vyšší nároky kladou jak na instalaci, tak na venkovní prostor. Využívají totiž plošné zemní kolektory nebo vrty do země. Odebíráním energie pod povrchem země je nicméně zajištěna vysoká spolehlivost geotermálních čerpadel i v nejchladnějších klimatických podmínkách, neboť teplota pod zemí zůstává stabilní po celý rok.

Jak využít dotace

Pokud stavíte nebo rekonstruujete a uvažujete o tepelném čerpadle, neváhejte. „Ještě je možné řešit příspěvek na tepelné čerpadlo z různých dotačních programů (Nová zelená úsporám, kotlíkové dotace). Je však dobré se o konkrétních možnostech informovat na daném Krajském úřadě,“ vysvětluje David Mikulenka, z firmy Dekama Trade, která se vyřizováním těchto žádostí zabývá.

Ceny základních řešení v případě tepelného čerpadla vzduch-voda začínají už na částkách kolem 170 000 včetně daně a návratnost investice je v průměru 7 letSeznam výrobků Daikin, na které se dotace vztahují, najdete na www.daikin.cz. Na tepelná čerpadla přitom společnost poskytuje záruku 7 let.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika