Recept na medovník z žitné mouky

Přidejte hrst nasekaných vlašských ořechů


Recept na medovník z žitné mouky

Časová náročnost: 75 minut

Suroviny:

NA KORPUS:

500 g žitné celozrnné hladké mouky Pernerka

250 g másla

3 vejce

100 g medu

250 g třtinového cukru

1 lžička jedlé sody

NA KRÉM:

1 karamelové Salko

300 g másla

Postup:

Těsto budeme připravovat nad párou, proto vezměte dva hrnce, jeden větší a druhý menší. Do velkého nalijte vodu tak, aby malý hrnec nebyl ponořený ve vodě. Vodu dáme zahřívat.

Nyní přistoupíme k přípravě těsta. V malém hrnci rozpustíme máslo, k rozpuštěnému máslu přidáme cukr a med a vše promícháme. Dále přidáme i vejce. Vejce do směsi pečlivě zašlehejte tak, aby směs byla hladká.

Mouku promísíme se sodou a poté tuto sypkou směs zamícháme do směsi tekuté. Směs pečlivě promíchejte vařečkou a poté odstavte z hrnce. Takto připravené těsto necháme vychladnout. Mezitím si vyložíme plech pečícím papírem.

Vychladlé těsto rozdělíme na 6 dílů. První část těsta položíme na pečící papír a válečkem jej vyválíme do kruhu. Snažte se placku udělat co nejtenčí, aby dort nebyl v konečné fázi příliš vysoký. Pokud se těsto lepí, mírně jej poprašte moukou. Placku i s pečícím papírem přeneseme na plech a pečeme ji v troubě vyhřáté na 180°C 9 minut. Takto upečeme jednu placku po druhé. Pokud máte více plechů, můžete všechny placky upéct najednou.

Upečené placky necháme vychladnout a poté je ořežeme tak, aby každá byla stejně velká a měla stejný tvar. Nejlépe to uděláte tak, když na placku přiložíte talíř a nožem podle něj oříznete kraje. Okraje dejte stranou, využijeme je na posypku.

Nyní si připravíme krém. Změklé máslo vložíme do robotu a chvíli jej šleháme, aby bylo nadýchané. Poté do nadýchaného másla zašleháme karamelové Salko. Krém nechte šlehat pár minut, aby se suroviny dobře propojily. Jednotlivé upečené korpusy pomažeme krémem a navrstvíme na sebe. Na závěr pomažeme i vršek a strany dortu. Odřezky z korpusu, které jsme si nechali, nadrolíme jako drobenku a strany a vršek dortu jimi obalíme. Takto připravený dort necháme v lednici do druhého dne uležet.

Pro ještě větší autentičnost medovníku můžete na vrch dortu přidat hrst nasekaných vlašských ořechů.


TIP – Žitné celozrnné hladké mouky Pernerka

Žitná celozrnná hladká mouka Pernerka je vhodná na přípravu domácích chlebů a kvásku, na pečení slaných i sladkých pokrmů a sladkého pečiva. Oblíbené jsou žitné rohlíčky, žitné palačinky, medovník a další recepty. Žitnou mouku lze použít samotnou nebo v kombinaci se špaldovou či pšeničnou moukou.

 



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend