Osteoporózu často odhalí bohužel až zlomenina

Výrazně náchylnější k osteoporóze jsou ženy

Výrazně náchylnější k osteoporóze jsou ženy, zvláště pak ženy po menopauze. Potvrzují to i údaje Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR). Z celkového počtu klientů s osteoporózou tvoří 90 % ženy. „Osteoporózou trpělo v loňském roce celkem 28 685 klientů ZP MV ČR, z nich bylo 25 808 žen a pouze 2 877 mužů,“ potvrzuje Hana Kadečková, tisková mluvčí pojišťovny. Léčba těchto pacientů stojí ZP MV ČR ročně 227 milionů korun, přičemž 60 % tvoří výdaje na léky a zvlášť účtovaný materiál, používaný například při operačních řešeních komplikací osteoporózy, kterými bývají patologické fraktury.

V rámci prevence proti osteoporóze v dospělosti by měla být pozornost zaměřena na zdravou výživu s dostatečným přísunem vápníku a vitamínu D, jakož i na dostatek přiměřeného pohybu. Kouření, nadměrné množství kávy a alkoholu, ale také užívání některých léků naopak k rozvoji osteoporózy přispívají.  

Včasná diagnostika

Osteoporóza se vyvíjí postupně. Prvním projevem mohou být bolesti v zádech, dále ztráta tělesné výšky nebo kulatá záda. Osteoporózu je možné rychle a bezbolestně odhalit pomocí speciálního vyšetření ještě předtím, než se projeví. Toto vyšetření se nazývá kostní denzitometrie a dokáže spolehlivě stanovit hustotu a obsah minerálů v kostní hmotě a odhalit riziko zlomenin. O vhodnosti tohoto vyšetření rozhoduje ošetřující lékař, tehdy je hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Ostatní si jej musí hradit sami. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR na toto vyšetření svým klientům finančně přispívá. „Naše klienty dlouhodobě podporujeme v účasti na preventivních prohlídkách, a to i těch, jež jdou nad rámec veřejného zdravotního pojištění. Proto v rámci programu prevence civilizačních onemocnění nabízíme možnost čerpat 500 jako příspěvek právě i na vyšetření pomocí kostní denzitometrie,“ říká Hana Kadečková.

Co v mládí zaseješ, to ve stáří sklidíš

Osteoporóza je onemocnění, při kterém ubývá kostní hmota a dochází ke změnám v její struktuře. Kosti postupně ztrácejí vápník, jenž zajišťuje jejich tvrdost, proto jsou křehčí a snadno se zlomí. Nemocný nemusí o svém onemocnění dlouho vědět a lékaři jej často odhalí až při první zlomenině, kdy už je nemoc značně rozvinutá. Tyto zlomeniny pak mohou velmi výrazně zhoršit kvalitu života, zapříčinit závislost nemocných na pomoci druhých, nebo dokonce vést až k předčasnému úmrtí.1,2

Osteoporóza postihuje až 10 % populace, přičemž léčeno je pouhých 10–20 % případů.2 Její výskyt postupně roste. Důvodem je zvyšování průměrného věku populace, ale také právě nezdravý životní styl. Ten má na kvalitu kostí velký vliv a může ji výrazně ovlivnit již v dětství a v průběhu dospívání – tedy v období, kdy se vytváří kostní tkáň. Označit osteoporózu jako dětský problém s následky ve stáří je tedy zcela na místě.2

Zdroje:

1.       http://worldosteoporosisday.org/

2.       http://www.szu.cz/publikace/mezinarodni-den-osteoporozy

 

 

ZP MV ČR působí na českém trhu již osmadvacátým rokem a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů. Jako jediná zdravotní pojišťovna v zemi je již tři roky za sebou držitelkou prestižního mezinárodního titulu Czech Superbrands.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy