Komplexní stavební systém ušetří čas i peníze

Jana Brožková, 1.11.2020

Výstavba rodinného domu je důležitý životní krok, který je před samotnou realizací nutné do detailů promyslet. Kdo dodá materiál na hrubou stavbu? U koho poptat střechu či schody? Při jednání s hned několika dodavateli může snadno dojít ke komplikacím. Řešením může být poptání stavby na klíč, která ale bývá výrazně dražší. K výraznému usnadnění, ale můžeme dojít i tak, že využijeme dodání materiálu hrubé stavby od jednoho výrobce, což bývá označováno jako komplexní stavební systém. Díky němu získá zákazník materiál pro celý dům od sklepa až po střechu, navíc může využít i doplňkových služeb jako zapůjčení nářadí či vyhotovení plánů a výkresů.

Zákazníci, kteří při řešení stavby preferují co největší jednoduchost, mohou zvolit projekt i stavbu na klíč. Díky tomu, že člověk nemusí do stavby domu zapojit hned několik různých firem, eliminuje rizika a chyby, které vznikají při komunikaci s více subjekty.

Stavba na klíč zjednodušuje komunikaci v průběhu výstavby a dává větší naději, že realizace dopadne ke spokojenosti investora i architektů. Při výstavbě je podstatné, zda ten, kdo stavbu řídí, má k dispozici okruh spolehlivých dodavatelů a má s nimi takové vztahy, aby dokázal zajistit plynulost stavby. Pokud vše dokáže vyřešit jedna firma, je to pro stavbyvedoucího vítaná pomoc i velká úspora času. Tento aspekt nabývá na důležitosti právě v nynější době, kdy šikovných řemeslníků ubývá a poptávka výrazně překračuje jejich časové možnosti,“ říká Michal Rosa ze společnosti Rosa architekt. Nevýhodou řešení na klíč ovšem může být výrazně vyšší cena.

Druhou možností, jak si výstavbu domu usnadnit, je obrátit se na výrobce materiálu, který nabízí takzvaný komplexní stavební systém. Na českém trhu je to například společnost Xella. „Komplexní stavební systémy jsou standardně zaměřeny na materiálové řešení hrubé stavby. Náš systém Ytong je navržen tak, aby s ním zákazník dokázal postavit rodinný dům od sklepa až po střechu. Dodáme materiál na obvodové zdivo, příčky, schody, stropy, střechy i omítky. Kvalita materiálu je zaručena mezinárodním zázemím a důslednou kontrolou,“ přibližuje přednosti komplexního pojetí Jan Tinka, technický poradce ze společnosti Xella.

„Celý systém je navíc ze shodného materiálu. Tím pádem nehrozí spojení dvou nesourodých ploch, nevznikají tepelné mosty ani žádné praskliny. Materiál má stejné vlastnosti, životnost, stejně reaguje na teplo i vlhko. Systém funguje jako skládačka, která stavbu výrazně zjednodušuje,“ dodává Tinka. Xella v rámci komplexního řešení Ytong nabízí k nákupu materiálu rovněž řadu doplňkových služeb, kupříkladu zajištění přepravy stavebního materiálu na místo stavby, profesionální založení rohů, vyhotovení kladečských plánů stropů a střech, výkres stavby schodiště či zapůjčení pásové pily a dalšího profesionálního nářadí.

Ytong, Silka a Multipor: shodný materiál pro různé použití

Společnost Xella zastřešuje kromě značky Ytong také značky Silka a Multipor. „Minerální nehořlavé desky Multipor s výjimečnými tepelněizolačními vlastnostmi využíváme, jako moderní formu zateplení domů, kde si investor přeje mimořádně úsporný provoz. Vápenopískové tvárnice Silka zase splňují nejvyšší požadavky na nosnost a protihlukovou ochranu staveb. Bonusem je fakt, že materiály všech tří značek jsou velmi dobře kompatibilní, čímž získáváte akustické, statické i tepelněizolační vlastnosti na nejvyšší úrovni. Díky nimž a důsledným kontrolám splňuje tento materiál podmínky vyhlášky NZEB 2020, bez níž se už dnes nemůže stavět,“ doplňuje Tinka.

Od roku 2020 jen téměř nulové stavby

Požadavek na výstavbu NZEB (Nearly zero-energy buildings) vychází ze směrnice Evropského parlamentu. Ta vyžaduje, aby se od 1. ledna 2020 všechny novostavby projektovaly jako budovy s téměř nulovou spotřebou energie. „Směrnice NZEB 2020 kromě jiného stanovuje nákladově optimální úroveň požadavků na energetickou náročnost pro nové budovy, větší změny dokončených budov, budovy s téměř nulovou spotřebou energie a metodu výpočtu energetické náročnosti,“ přibližuje podmínky nové směrnice David Hluštík z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Od září 2020 navíc vešla v platnost nová vyhláška upravující požadavky na novostavby, které podají žádost o stavební povolení od ledna 2022. „Současná podoba vyhlášky je nedostačující. Nové domy podle ní mohou mít spotřebu primární energie třeba i přes 100 kWh/m2 za rok. To se opravdu neblíží nule. Teprve nový standard od roku 2022 fakticky naplní požadavky směrnice, které jsme měli splnit už do konce dekády,“ vysvětluje ředitel Šance pro budovy Petr Holub.

Xella je na normu i na novou vyhlášku připravena už od roku 2016, kdy byla vyvinuta řada tepelněizolačních tvárnic Ytong Lambda YQ, která od tloušťky 450 mm NZEB 2020 splňuje.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba