Od roku 2015 se v Praze prodalo 33 500 nových bytů

V posledních necelých šesti letech se v hlavním městě prodalo každý rok průměrně okolo 5.800 nových bytů, od roku 2015 je to dohromady 33.500 jednotek. Největší podíl připadá na Prahu 9 (21,5 %), Prahu 5 (20 %) a Prahu 10 (18,2 %). V těchto třech městských obvodech se tak prodalo více než 60 % všech bytů. Prodeje jsou zde nejvyšší dlouhodobě, jelikož se jedná o obvody s tradičně nejširší nabídkou projektů.

 Nárůst je možné pozorovat především v Praze 5

Zdroj: Společné analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska Reality

Praha 10 postupně ztrácí

Podíl Prahy 10 na celkových prodejích postupně klesal. Ještě v roce 2015 se zde prodalo nejvíce bytů z celé Prahy (28 %). V tu dobu zde totiž bylo na trhu několik velkých projektů jako například Javorová čtvrť, které výhodnými cenami stahovaly poptávku i z jiných částí Prahy.

„V letošním roce je podíl Prahy 10 ‚jen‘ necelých 13 procent, ale do budoucna její význam určitě opět poroste. Podle naší poslední analýzy je tu v přípravě téměř 15 tisíc bytů. Až se na trh dostanou, prodeje opět stoupnou. My jsme tu nyní dali do nabídky projekt Výhledy Chodovec s téměř 500 byty a během dvou týdnů jsme měli rezervovánu polovinu bytů z první etapy,“ uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Každý sedmý prodaný byt v Praze za posledních téměř šest let byl právě od Central Group, který je největším rezidenčním stavitelem v Česku.

Letos vládne Praha 5

Zatímco v Praze 10 statistika klesá, nárůst je naopak možné pozorovat především v Praze 5, a to z 15 procent v roce 2015 na letošních 24 procent. I v této lokalitě se na výsledcích výrazně podílel Central Group, který zde nedávno doprodal projekty Metropole Zličín, Jižní výhledyNad Prokopským údolím a letos tu prodeje táhne projekt Park Zličín.

Za nejsilnějším triem následují Praha 4 (12,1 %), Praha 8 (8,7 %) a Praha 3 (8,5 %). Na zbylé obvody (1, 2, 6 a 7) pak ze všech prodejů od roku 2015 připadá zbylých 11 %.

Nejprodávanější jsou 2+kk

Co se týká zájmu o jednotlivé dispozice, dlouhodobě nejžádanější jsou byty 2+kk. Ty se na prodejích od roku 2015 podílejí téměř čtyřiceti procenty. Druhou nejpoptávanější dispozicí jsou byty 3+kk, které činí téměř 25 procent ze všech prodaných bytů. S těsným odstupem (22,9 %) následují garsonky a pořadí uzavírají byty 4+kk a větší s 14,2 procenty.

V posledních letech u 3+kk a větších bytů podíl na prodejích klesá. Ještě v roce 2015 činil 42 procent, letos je to již pouze 33,5 procent. Roste naopak podíl 1+kk a 2+kk, na které v loňském roce připadlo 70 procent všech nových prodaných bytů v Praze. „Menší byty, především pak 2+kk, jsou hojně využívané stále početnější skupinou singles a také mladými rodinami. Tyto dispozice jsou také ideální investiční příležitostí, zejména pak v době, kdy je ochrana před inflací a otázka zajištění do budoucna opět velice aktuální,“ podotýká Tomášková.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality