Jaké vánoční cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

Typická chuť máku dodá cukroví zajímavý šmrnc

Recept na vánoční makové perníčky

Až budete vyndávat tyto perníčky z trouby, zaručeně vám provoní celou kuchyň. Perníkové koření se skořicí, anýzem a badyánem doplněné o vonný mák navodí tu správnou vánoční atmosféru. Mák nemusíte dávat jen do těsta, zkuste ho využít i k ozdobení hotového perníku.

Suroviny:

500 g hladké mouky

250g cukru moučka

100 g medu

3 vejce + 1 vejce na pomazání

1 lžíce rumu

1 lžička jedlé sody

1 lžička mletého perníkového koření

3 lžíce mletého máku

100 g celého máku (na zdobení)

Postup:

Nejdříve prosejte mouku, cukr a jedlou sodu. Přidejte perníkové koření, med, celá vejce a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozválejte a vykrajujte. Pečeme na 160 °C cca 8 minut. Ještě teplé perníčky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou. Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.

Úspěch receptů tkví i v kvalitních surovinách. Je tomu tak i u máku. Pokud si budete chtít pořídit kvalitní modrý mák přímo od výrobce, pomůže vám tzv. Maková mapa, kterou naleznete na mapa.nasmodrymak.cz. Mák z našich polí je totiž jeden z nejkvalitnějších na světě. Obsahuje řadu vitamínů a prospěšných látek. Pokud je modrý mák pro vás příliš aromatický, ochutnejte bílý mák. Ten má jemnější, až oříškovou chuť.

 

www.nasmodrymak.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend