Zejména v tomto období dopřejme svému tělu dostatek zinku a selenu

Lidské tělo potřebuje kromě známých vitaminů a minerálů také prvky, jako jsou zinek a selen. Ty mají v našem organismu nezastupitelnou roli a podporují celou řadu důležitých funkcí. Mimo jiné zajišťují také naši obranyschopnost. Na jaké potraviny bychom se měli zaměřit pro dostatečný příjem zinku a selenu pro podporu našeho zdraví?

V rámci ochrany našeho zdraví a dbání na prevenci si často kontrolujeme pouze dostatek vitaminů. Také opomíjené prvky zinek a selen se však zásadním způsobem podílejí na naší obranyschopnosti a mohou tak posílit náš imunitní systém. Kromě toho zastávají oba prvky desítky významných funkcí pro naše tělo. „Náš organismus je komplexní systém, který funguje na základě velmi složitých, provázaných procesů. Nesmíme zapomínat na prvky potřebné pro naše tělo. Konkrétně zinek a selen podpoří velkou měrou naše zdraví,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Zinek – nezbytná součást enzymů v lidském těle

Bez zinku by v našem těle správně nefungovalo více než 300 enzymů v našem těle. Tento kovový prvek se stará o tělesný růst a postupný vývoj během našeho života. Kromě toho má na starost obranyschopnost, a má tedy zásadní vliv na náš imunitní systém. Ten bychom nejen v současném období měli pořádně posilovat, abychom snížili možnost případného onemocnění. Zinek se však podílí také na zdraví naší kůže, vlasů i kostí.

Doporučované denní přijaté množství zinku je 10 mg. Spolu s tím je stanovena i horní doporučená hranice příjmu, a to 25 mg denně. Dlouhodobé přesahování maximální denní dávky by mohlo vést k deficitu mědi a železa v těle, obecně je však tato situace spíše neobvyklá. Mnohem častěji se v populaci projevuje výrazný deficit zinku, a to zejména u žen nad 17 let a u mužů nad 60 let.

Abychom získali dostatek zinku, měli bychom se soustředit na potraviny, které jej obsahují vyšší množství. Zinek najdeme především v sóje, vepřových játrech a hovězím mase, tvrdých sýrech, vlašských ořechách i celozrnných obilovinách, mléčných výrobcích a vejcích. Velké množství zinku obsahují také mořské plody a ryby, které u nás však nejsou konzumovány v dostatečném množství. Zinek je také součástí doplňků stravy, kterými můžeme doplnit kvalitní pestrou stravu.

Selen – nápomocný antioxidant

Selen je jedním z nejcennějších prvků pro náš organismus. Jedná se o antioxidantní polokov, který má v našem organismu celou řadu funkcí. Aktuálně je velmi významná podpora obranyschopnosti, ale i správná činnost štítné žlázy či jater. Dostatečné množství selenu pozitivně ovlivňuje rychlost hojení ran a oparů a regeneraci po fyzické zátěži. Kromě toho se selen podílí na zdraví naší kůže, kvalitě našeho růstu a reprodukce. Nedostatek selenu se projevuje například ve formě onemocnění srdce, neplodnosti, může mít na svědomí i šedý zákal či otoky kloubů.

Nedostatkem selenu trpí podle studií více než 60 % žen, vykazuje jej však celá populace. Jedním z příčin tohoto deficitu může být to, že velké množství selenu bylo obsaženo v půdě, odkud se přirozeně dostával do vypěstovaných potravin. Spolu s jejich konzumací tak lidé také přijímali dostatek selenu. Kvůli obhospodařování půdyEvropě se však množství půdního selenu znatelně snížilo. Optimální množství, které bychom denně měli získat, se pohybuje kolem 55 μg. Selen najdeme v celozrnných obilovinách, ořechách, mléce, droždí, kukuřici, avokádu a vnitřnostech. Jeho příjem můžeme doplnit vhodnými doplňky stravy, které by však neměly nahrazovat plnohodnotnou pestrou stravu.

www.double-u.cz



 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky