Jaká vánoční linecká kolečka by upekla maková panenka?
Ještě v 19. století bylo za vánoční cukroví považováno různě formované svařené slazené ovoce a mezi nejoblíbenější druhy cukroví patřily zejména zázvorky a kokosky. Na vesnicích pak oblíbené škvarkové cukroví. Na sváteční tabuli můžete tyto druhy najít dodnes. K oblíbencům se přidala i linecká kolečka. Nejčastěji jsou slepovaná kyselejší marmeládou nebo zavařeninou, aby vynikl chuťový rozdíl. A zde přichází na řadu mák. Místo marmelády můžete vyzkoušet makový krém.
Recept na linecká kolečka s makovým krémem
Na tento recept (pro 10 lidí) budete potřebovat:
600 g hladké mouky160 g prosátého cukru moučka
400 g másla
4 žloutky
kůru z jednoho citronu
150 g mletého máku
3 dcl mléka
240 g povidel
Postup:
Z mouky, cukru, másla, žloutku a citronové kůry vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do potravinové folie a nechte v lednici odpočívat alespoň 1 hodinu. Odpočinuté těsto si na pomoučněném vále rozválejte na placku a vykrajujte kolečka. Ty pokládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 8-10 minut. Po upečení koleček si připravte makový krém. Mletý mák zalijte mlékem a vařte na mírném plamenu 10 minut. Poté nechte mák zchladnout a vmíchejte povidla. Do makového krému můžete během vaření přidat lžičku perníkového koření, které navodí tu správnou vánoční atmosféru. Hotovým krémem slepte linecká kolečka a nechte alespoň den uležet v lednici.
www.nasmodrymak.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Sváteční pivní rohlíky
- Recept na zaručeně křehké linecké cukroví
- Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř
- Krásný slunečný den? Je to nejlepší čas, kdy jít se svými blízkými k jezeru a trávit spolu čas v přírodě na čerstvém vzduchu
- Báječná příloha: nakládaná grilovaná zelenina
- Zavařeniny prostě k létu patří: přinášíme recepty na štavnaté ostružinové džemy