Bábovka je klasikou českých moučníků, peče se i o Vánocích

 Nechte si domov provonět právě tou vaší bábovkou Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se Vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Znáte slovenský štědrák? A co německá štóla, italské panettone nebo španělský turrón? Je jich nepřeberné množství. A co taková absolutní klasika českých moučníků – bábovka? Zdánlivě všední, ale nikdy ne obyčejná. Nechte si domov provonět právě tou vaší nejoblíbenější vánoční ozdobou, nebo letos vyzkoušejte něco nového…

Začneme hned vedle, u našich sousedů. Slovenský národní skládaný koláč z nadýchaného kynutého těsta se čtyřmi druhy náplní – makovou, ořechovou, tvarohovou nádivkou a domácími povidly to je štědrák – dokonalá kombinace chutí. Německá štóla – kyprá buchta, která zdomácněla i u nás, hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem a má tvar bochníku, který má připomínat malého Ježíška zabaleného v plenkách. Italské panettone – sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou. Peče se v Itálii na Vánoce a Nový rok a pochází již z 15. století. Základními surovinami pro španělský turrón jsou mandle, včelí med a cukr, z nichž se tradičním postupem vyrábí sladká hmota podobná tureckému medu. Tento recept se předává z generace na generaci a každá španělská oblast a rodina má svou vlastní upravenou recepturu.

Koláče, bábovky, buchty jsou i dnes základem české sladké kuchyně. Suroviny se mění podle ročního období, teď v zimě využíváme nejraději zásoby povidel, máku, ořechů, zavařenin a sušeného ovoce. Pečení je tradiční způsob, jak potěšit celou rodinu či přátele. Jediné, co ještě potřebujete jsou kvalitní formy a plechy.

Formy na pečení Tefal Delibake jsou vyrobeny z vysoce kvalitní uhlíkové oceli, s německým know-how. Možnost upéci i nejsložitější recepty jsou díky nepřilnavému povrchu jednoduché. Moučníky lze z formy snadno vyklopit a výborně se čistí. 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření