Vánoce s recepty z místních surovin: vláčná vánočka

Co rozhoduje o tom, zda bude vánočka nádherně vláčná, že se vám bude rozplývat na jazyku? Kromě množství másla rozhodně kvalitní mouka! Pro dokonalou konzistenci těsta jsme v našem receptu zkombinovali polohrubou a hladkou. Navíc jsme vyzkoušeli letošního vítěze Regionální potravinyOlomouckém kraji, pšeničnou mouku hladkou světlou od MJM agro a. s. Mouka je vyráběná z pšenice z regionu Haná. Nechte si chutnat, protože vánočka z oceněné mouky rozhodně stojí za hřích.

Co rozhoduje o tom, zda bude vánočka vláčná?

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Recept na vláčnou vánočku


Počet porcí:
1 ks

Doba přípravy: 120 minut

Náročnost: **

Ingredience:

230 g pšeničná mouka hladká světlá od MJM agro, a.s.

100 g polohrubé mouky

20g droždí

115 ml vlažného mléka

60 g cukru

8 g vanilkového cukru

70 g měkkého másla

kůra z jednoho citronu

1 vejce

35 g rozinek

20 ml jablečného octa

1 panák rumu

50 g mandlí (plátky)

Postup:

1.   Jako první si založíme omládek. Smícháme 40 g hladké mouky, 40 g polohrubé, 80 ml mléka a droždí. Uděláme těstíčko.
a necháme ho kynout na teple a přikryjeme ho, aby nám neokoralo, na cca 30 min.

2.   Mezitím si dáme do rendlíku rozinky, 20 ml vody, ocet, rum a pomalu vaříme, dokud se nevyvaří tekutina. Vychladíme.

3.   Do omládku přidáme zbytek obou mouk, mléko, cukry, špetku soli, máslo, citronovou kůru, vejce, rozinky, 35 g mandlí a uděláme těsto.

4.   Těsto necháme ještě 30 min. nakynout.

5.   Těsto rozdělíme na 6 dílů po 100 g.

6.   Uděláme koule a z koulí prameny cca 30 cm.

7.   Zapleteme vánočku a necháme na plechu s pečicím papírem hodinu kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

8.   Pečeme 160 stupňů 40–50 min.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend