Jak aktuální vývoj ekonomiky ovlivňuje hypotéky?

Na jedné straně se výkonnost české ekonomiky propadá, na straně druhé objemy sjednaných hypoték lámou rekordy. Na tento vývoj by před vypuknutím první vlny pandemie koronaviru vsadil málokdo. 

Češi si letos sjednají u bank hypotéky za více než 200 miliard korun, čímž překonají rekordní objemy z let 2016 a 2017. S tímto výsledkem na začátku roku nepočítali ani největší optimisté.Růst cen nemovitostí nezastavila ani pandemie koronaviru a lidé si od bank neváhají půjčovat stále vyšší částky. Průměrná výše hypotéky se v říjnu letošního roku přiblížila k částce 2,9 milionu korun, což je přibližně o 570 tisíc více než loni. Zájem o hypotéky rovněž podpořily nízké úrokové sazby. Některé banky se dostaly se sazbami hypoték i pod 1,5 procenta ročně,“ uvádí Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz. 

Kupující vítají úsporu na dani z nemovitosti

K vyššímu zájmu o koupi nemovitosti přispěla letos i vláda, které se podařilo prosadit zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti. U nemovitosti za pět milionů korun ušetří kupující na dani rovných 200 tisíc korun. Veronika Hegrová k tomu dodává: „Součástí zákona rušícího daň z nabytí nemovitých věcí byly také změny zákona o daních z příjmů. Podle prvního vládního návrhu měla být možnost odpočtu zaplacených úroků hypotéky z daní úplně zrušena, a to u smluv uzavřených od 1. ledna 2022. Nakonec ovšem došlo „jen“ ke snížení limitu maximálního odpočtu z původních 300 tisíc korun na 150 tisíc. Toto snížení se vztahuje na hypotéky uzavřené od začátku ledna 2021.“ Od případných spekulativních nákupů nemovitostí má odradit další úprava zákona, a tou je prodloužení časového testu pro osvobození od daně z příjmů fyzických osob ze současných pěti na deset let.

Banky jsou ve střehu

Ekonomická nejistota přinutila banky opatrně posuzovat zdroj i výši příjmu u každého zájemce o hypotéku. Úvěr na bydlení dnes nezískají lidé pracující například v cestovním ruchu, pohostinství, kultuře či volnočasových aktivitách. Jejich šance na získání hypotéky se zvýší teprve v okamžiku dostatečného proočkování populace a při výrazném zlepšení epidemiologické situace,“ doplňuje Veronika Hegrová. 

Banky chtějí být připraveny i na případný pokles tržních cen nemovitostí. Podle České národní banky jsou tuzemské nemovitosti nadhodnocené v průměru o 17 procent. Ve vybraných lokalitách s vysokým podílem investičních bytů to je dokonce až o 25 procent. Veronika Hegrová k tomu dodává:Banky jsou nyní v odhadech nemovitostí skutečně opatrnější a mnohem častěji ohodnotí zastavovanou nemovitost na nižší částku, než je její aktuální kupní cena. Pro kupující to znamená, že si musí připravit více vlastních úspor, které pokryjí rozdíl mezi kupní a odhadní cenou nebo přidat do zástavy další nemovitost.“ Banky zůstávají opatrné i v posuzování celkové zadluženosti zájemce o hypotéku a jeho schopnosti úvěr splácet. I když Česká národní banka oficiálně zrušila limity ukazatelů DTI a DSTI, některé banky s nimi stále počítají.  

Zájem o hypotéky v roce 2021 zřejmě poklesne

Hypoteční žně se téměř jistě chýlí ke konci. Podle listopadové prognózy České národní banky poklesl hrubý domácí produkt meziročně o 7,2 procenta. Česká ekonomika tedy výrazně zpomalila, pozvolna roste nezaměstnanost a je jen otázkou času, kdy se dopady pandemie koronaviru promítnou do vývoje na hypotečním trhu. „V příštím roce očekávám postupné zdražování hypoték. Již několik týdnů se totiž nacházíme na úrokovém dně a do konce letošního roku už zůstanou úrokové sazby hypoték neměnné. Poptávka po kvalitních nemovitostech bude velmi silná i v příštím roce. Vyšší zájem osobně očekávám u rekreačních objektů a zahrad. Letošní rekordní celkové objemy poskytnutých hypoték v roce 2021 zřejmě nepřekonáme,“ odhaduje Veronika Hegrová. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky