Sladký zákusek pro zimní dny: citronová babeta

Jana Brožková (Bydlet.cz), 26.01.2021

Citronová babeta býval kdysi moučník na pultech obchodů. Tam ho již nenajdeme, můžeme si ale podle receptu připravit jednoduchou domácí variantu babety. Chutnat bude jako snídaně i odpolední svačina k čaji, či kávě.

Citronová babeta chutná k snídani i svačině

Recept na citronovou babetu

Čas: 1 hodina

Suroviny

4 vejce

200 g moučkového cukru

1 balíček vanilkového cukru

150 g hladké rýžové mouky Pernerka

1 balíček vanilkového pudinkového prášku

150 ml oleje

citronová kůra z jednoho citronu

šťáva ze dvou citronů

máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Nejprve si rozdělíme všechna vejce na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přisypeme 200 g moučkového cukru a dobře vyšleháme. Přidáme 150 ml oleje a opět prošleháme. Přidáme kůru nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu, balíček vanilkového cukru, balíček vanilkového pudinkového prášku, šťávu ze dvou menších citronů (cca 25 ml), rýžovou mouku a promícháme. Pak ještě zapracujeme tuhý sníh. 

Hotové těsto vylijeme do dvou forem o průměru 18 a 23 cm vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou a uhladíme ho. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25-30 minut.

Vychladlé babety nazdobíme moučkovým cukrem pomocí zdobící šablony.

Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend