Sladký zákusek pro zimní dny: citronová babeta

Citronová babeta býval kdysi moučník na pultech obchodů. Tam ho již nenajdeme, můžeme si ale podle receptu připravit jednoduchou domácí variantu babety. Chutnat bude jako snídaně i odpolední svačina k čaji, či kávě.

Citronová babeta chutná k snídani i svačině

Recept na citronovou babetu

Čas: 1 hodina

Suroviny

4 vejce

200 g moučkového cukru

1 balíček vanilkového cukru

150 g hladké rýžové mouky Pernerka

1 balíček vanilkového pudinkového prášku

150 ml oleje

citronová kůra z jednoho citronu

šťáva ze dvou citronů

máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Nejprve si rozdělíme všechna vejce na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přisypeme 200 g moučkového cukru a dobře vyšleháme. Přidáme 150 ml oleje a opět prošleháme. Přidáme kůru nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu, balíček vanilkového cukru, balíček vanilkového pudinkového prášku, šťávu ze dvou menších citronů (cca 25 ml), rýžovou mouku a promícháme. Pak ještě zapracujeme tuhý sníh. 

Hotové těsto vylijeme do dvou forem o průměru 18 a 23 cm vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou a uhladíme ho. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25-30 minut.

Vychladlé babety nazdobíme moučkovým cukrem pomocí zdobící šablony.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend