Closing Bell (26. 1. 2021) – Cena zlata přešlapuje na místě, čeká se na FED

Máme za sebou velmi slabou obchodní seanci, kdy si akciové indexy v probíhající výsledkové sezóně vybírají oddychový čas a před zítřejším výstupem z dvoudenního zasedání americké centrální banky sporadicky přešlapují na místě. Průmyslový index Dow Jones oslabil o 0,10 %, nejširší americký index S&P 500 odepsal 0,17 % a technologický Nasdaq jako jediný zakončil v zeleném růstem o 0,10 %. Světové ceny ropy zakončily obchodní seanci s půl procentními ztrátami, zatímco bezpečné přístavy v čele se zlatem netrpělivě vyčkávají na nové komentáře ohledně distribuce vakcín a šíření nového kmenu koronaviru.

Data makroekonomického kalendáře přinášejí náznaky, že stimulační balíček dohodnutý minulý měsíc začíná mít požadovaný dopad. Tato teze se odráží zejména v reportu indexu spotřebitelské důvěry, která v lednu vzrostla na 89,3 b., z revidovaných 87,1 b. v měsíci prosinci, což mírně překonalo očekávaní analytického konsenzu na 89 b.

Americká centrální banka v závěru zítřejší obchodní seance zveřejní nastavení své monetární politiky, přičemž se očekává, že FED ponechá svou referenční úrokovou sazbu beze změny v pásmu 0,00 - 0,25 %. Předpokládá se, že tón zaznívající z úst Jerome Powella zůstane spíše vyvážený. Ekonomická data se od prosincového zasedání sice lehce zhoršila, ale proces vakcinace a prosincový stimulační balík v objemu 900 mld. USD se mohou během měsíce února začít projevovat i v reálné ekonomice. Federální rezervní systém předpovídá udržení úrokových sazeb až do roku 2023 a opakovaně odmítá myšlenku krácení objemu měsíčních nákupů dluhopisů a to navzdory obávám, že post pandemická doba přinese rychlejší tempo inflace. Tyto výhledy se však nepromítají na protiinflačních aktivech. Cena trojské unce zlata v posledních dvou týdnech přešlapuje na místě v oblasti 1850 USD a jako by vyčkávala na další akce národních ekonomik ve snaze vstřebat pandemické šoky.

Z hlediska hospodářských výsledků nás čekají zřejmě nejkrušnější týden, kdy se o své reporty podělí společnosti jako Apple (AAPL), Tesla (TSLA), Facebook (FB), AT&T (T), Boeing (BA), McDonald’s (MCD), Visa (V), Mastercard (MA) a další, které v souhrnu tvoří přibližně 12 % indexu S&P 500. Mezi významná jména, která vykázala lepší než očekávané výsledky hospodaření, se zařadil Johnson & Johnson (JNJ), 3M a Verizon (VZ). Společnost Johnson & Johnson uvedla, že očekává, že údaje o úspěšnosti vakcíny ze 3 fáze studie budou zveřejněny
 už velmi brzy. Pod tlakem těchto optimistických komentářů akcie farmaceutického giganta posilovaly o více než 2 %. Společnost General Electric (GE) vykázala také velmi zajímavé výsledky, které překonaly očekávaní analytiků. Report poslal akcie o 3 % výše. Akcie společnosti Beyond Meat (BYND) dnes posílily o 17 %, když společnost oznámila spojení sil s PepsiCo (PEP).

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality