Kterým mýtům o zelené elektřině Češi pořád věří?

Strach z budoucnosti má kvůli změně klimatu 66 % Čechů. Přes viditelné ubývání ledovců, zvýšené teplotě klimatu i svědectví světových vědeckých kapacit jsou však Češi k větší ochraně životního prostředí stále skeptičtí. Jedním z důvodů jsou mýty, které často kolují o využívaní obnovitelné energie v našich domácnostech.

Proto jsme pro vás připravili jednoduchý přehled tvrzení, která již dnes ve světě nových technologií nemají oporu. Kterým z pěti nejčastějších věříte vy?

Mýtus 1: Zelená energie je pro běžné spotřebitele drahá

Zelená energie za příplatek? To už pro dnešní spotřebitele platit nemusí. Ačkoliv někteří tradiční dodavatelé si za energii z obnovitelných zdrojů rádi účtují poplatky navíc, může domácnost díky zelené elektřině naopak ušetřit.

„Při výběru dodavatele elektřiny si můžete vybrat takového, který nabízí zelenou elektřinu za takzvané velkoobchodní ceny. Dodavatel, který vám takovou službu nabídne, vám účtuje jen cenu spotřebované elektřiny, neplatíte tedy žádné drahé paušály,“ vysvětluje Robert Chmelař, zakladatel startupu bezDodavatele. Výběrem dodavatele si také zvolíte, komu peníze za odebranou elektřinu pošlete. Vaše domácnost tak může namísto kouřících elektráren podporovat provozovatele vodní elektrárny, který elektřinu vyrábí jen pomocí přírodních sil.

Mýtus 2: Při špatném počasí zůstanu bez proudu

Když se řekne zelená energie, většina z nás si ji spojí pouze se solárními panely nebo větrnými elektrárnami. Logicky si tak klademe otázku, zda by tyto zdroje byly schopné pohánět domácnosti i v zimě nebo bezvětří?

Zelenou elektřinu ale dnes bez problému dokážeme získávat bez ohledu na denní nebo roční dobu. Využíváme zařízení na spalování biomasy, bioplynové stanice nebo vodní elektrárny. Lidstvo se navíc učí energii čím dál účinněji akumulovat a uchovávat v bateriích. Dnes už si proto energii ze slunce nebo větru můžeme jednoduše schovat do zásoby. Stejně tak jsou dobře dostupné i baterie pro domácnosti, které uchovají elektřinufotovoltaického panelu umístěného na střeše rodinného domu. Vaše domácnost se tak stane téměř nezávislou a většinu elektřiny si vyrobí sama.

Mýtus 3: Zelená energie je jen marketingový tah

Nejčastější mýtus, se kterým se české domácnosti mohou setkat. I když je pro nás ochrana životního prostředí a větší udržitelnost samozřejmostí, máme strach, že naletíme „zelenému marketingu“ a budeme platit vyšší ceny bez skutečného přínosu. Naštěstí ale už i v Česku působí dodavatelé, se kterými můžete mít jistotu ve snižování své uhlíkové stopy.

Mýtus 4: Naše domácnost je jen kapka v moři

Pokud máte pocit, že jedna rodina odběrem čisté energie stejně nic nezmění, uvědomte si následující: i menší domácnost přechodem na zelenou elektřinu ušetří téměř 1,3 tuny CO2 ročně. To je stejné množství, které ročně spotřebuje 58 plně vzrostlých stromů. U rodiny s velkou spotřebou elektřiny by už takových stromů bylo 280!

„Každý z nás může ovlivnit, komu bude posílat peníze za elektřinu, jeho domácnost přitom nepozná žádný rozdíl. Můžou to být firmy, které podporují kouřící uhelné elektrárny, nebo to můžou být čeští výrobci čisté energie,“ upozornil Robert Chmelař. „Společně tak můžeme vzít změnu do vlastních rukou a zasadit se o lepší ovzduší v Česku,“ dodal.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy