Realitní trh v roce 2021: Cesta k normálu, nebo realitní bublina na pochodu?

Český realitní trh se dočista zbláznil. Aspoň takový pocit může mít ten, kdo v současné době hledá v podstatě jakoukoliv nemovitost. Obzvlášť ty v atraktivních lokalitách překonávají stále nová historická cenová maxima. Vypadá to, jako by se Češi rozhodli všechny své úspory vložit do realit. A to v době, která je mimořádně turbulentní a mnozí by očekávali spíše pokles cen a velmi rozvážné nákupy. 


 

Je jedno, jestli si chcete pořídit dům, byt či chatu. V současnosti se neohřejí v nabídce realitních kanceláří ani mnohé nabídky, které by bylo před pár lety problém vůbec prodat a vlastníci by museli ustupovat z výše požadované ceny. Co se tedy skrývá za současnou situací?

Hypotéky lámaly rekordy

„Banky za rok 2020 poskytly hypotéky v celkovém objemu více než 254 miliardy korun, čímž o 28 miliard korun překonaly dosud rekordní roky 2016 a 2017. Na trh se tak dostalo obrovské množství peněz. Mnozí lidé se také rozhodli investovat své úspory do nemovitostí, jako místa s nízkými riziky znehodnocení.  Avšak na straně nabídky „schází“ možná až desetitisíce domů a bytů, které by za ideální situace byly v posledních letech postaveny,“ vysvětluje Hana Němečková z realitního portálu Vitio.cz a dodává, že trh je v paralýze, kdy mnozí klienti mají sice peníze, ale nemají je za co utratit. 

Dalším problémem českého realitního trhu, který se v letošním roce bude nadále zvětšovat, je obrovský nepoměr mezi všeobecným růstem cen nemovitostí a výrazně pomalejším růstem příjmů. Přestože české platy zažívaly výrazný dlouhodobý nárůst, kombinace nedostatečné výstavby, špatné stavební legislativy, neschopnosti schválení mnoha územních plánů dlouhodobě táhnou ceny i méně kvalitních existujících nemovitostí nahoru. Což nepřímo dokládá i průměrná výše hypotéky v roce 2020, která dosáhla bezmála již tří milionů korun 

Naše země nyní čelí pravděpodobně největší krizi dostupnosti bydlení v moderních českých dějinách, kdy je i pro středně příjmové domácnosti pořízení vlastní nemovitosti vysoce problematické. Česká republika nyní v dostupnosti bydlení patří na úplný chvost zemí nejen v EU, ale dokonce i na celém kontinentu, a i kdyby nyní začalo významné oživení výstavby, bude trvat minimálně několik let, než dojde k vyrovnání propsaných rozdílů mezi nabídkou a poptávkou“ uvádí Němečková.  

Světlo na konci tunelu? 

Společně s korona krizí přišel po řadě let do českých zemí ekonomický pokles. To, jak bude významný, lze nyní jen těžko odhadnout především proto, že v současnosti nelze předpovědět, kdy dojde ke zkrocení onemocnění a jak vážně budou poškozeny jednotlivé části ekonomiky.  Můžeme však vzpomenout na poslední ekonomickou krizi v roce 2009. 

„Lze předpokládat, že stejně jako během minulého ekonomického poklesu bychom se v letošním roce mohli dočkat propadu ceny bytů, o něco méně zasažené budou ceny domů a vůbec nejstabilnější jsou bude trh s pozemky. Tradičně největší propad zažijí staré panelové byty, byty na okrajích méně prosperujících měst nebo v méně atraktivních lokalitách. Právě zájemci o ně totiž nejvýrazněji zasáhne, byť jen mírné zvýšení nezaměstnanosti. 

Na druhé straně však významná část trhu nebude zasažena vůbec, nebo jen velmi mírně. Jedná se především o menší byty v atraktivních lokalitách a novostavby, protože jich je na trhu jen omezené množství a dlouhodobě u nich převládá poptávka nad nabídkou,“ uzavírá Němečková.

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality