Tajemství dokonale šťavnatého steaku

Jana Brožková (Bydlet.cz), 9.02.2021
Pikantnější verzi steaku marinujte šest hodin

Voňavý, zvenku opečený s klasickými tmavými rýhami od grilovací pánve, uvnitř plný šťávy. Dobře připravený steak je prostě delikatesa. A nemusíte si ho vychutnávat jen na letní zahradě, ale i doma když prší nebo chumelí. Vše, co pro grilování potřebujete, je totiž vhodná indukční varná deska, pořádná těžká pánev vhodná pro indukci a samozřejmě vynikající suroviny. A pár triků.

Grilování je naše národní vášeň. Připravit maso na venkovním grilu je čas od času rozhodně příjemné, má to ale i své stinné stránky. Venku musí být hezky. Příprava grilu nebo otevřeného ohně je zdlouhavá, navíc kouř nemusí být každému v okolí příjemný. A ani čištění grilu nepatří k vyhledávaným činnostem. Až vyzkoušíte indukční grilování, je dost možné, že se už nebudete chtít vrátit k tomu klasickému.

Skvělý steak, ryby, krevety nebo jiné mořské plody totiž připravíte jednoduše a s dokonalým výsledkem v jakémkoliv počasí v teple domova na indukční desce. Některé indukční desky, jako třeba Gorenje IS646BG, mají dokonce inteligentní funkci pro grilování IQGrill s mírou propečení přesně podle potřeby a bez připálení. Je libo hodně šťavnatý, středně nebo silně propečený steak? Speciální senzory se postarají o perfektní výsledek přesně podle přání. A nebojte se, že byste nedokázali  najednou připravit dost jídla pro celou rodinu nebo hosty.

A jaké jsou triky pro ten nejšťavnatější steak na světě?

1.   Základem je opravdu kvalitní, vyzrálé maso. Maso nejprve z obou stran dosucha otřete papírovou utěrkou – kdyby na něm zůstala vlhkost, místo opékání by se na pánvi dusilo a ztvrdlo.

2.   Maso nechte nejméně půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Poté jej z obou stran dobře posolte, opepřete a potřete olejem.

Pokud bude chtít zvolit pikantnější verzi, maso naložte do marinády a nechte ho aspoň šest hodin v chladničce marinovat, ale lépe i jeden nebo dva dny. Nezapomeňte opět na veledůležitý krok, a tím je teplota masa před tepelnou úpravou. Aspoň hodinu před úpravou maso z chladničky vyndejte a nechte ho odpočívat při pokojové teplotě, aby se teplota vně i uvnitř masa vyrovnala. Jen tak bude pro grilování správně připraveno.

3.   Spojte dvě plotýnky do jedné velké zóny AreaFlex, na níž můžete umístit nádobu jakéhokoliv tvaru. Postavte na ni grilovací pánev nebo litinový grilovací tál vhodný pro indukční ohřev.

4.   Podle toho, jaký druh masa budete grilovat, nastavte odpovídající teplotu. Střední teplota je ideální pro přípravu kuřete nebo ryb, na steaky pak budete potřebovat silnější stupeň. Nespěchejte, nechte tál co nejdéle nasucho dobře rozehřát. Teprve pak může přijít na řadu olej.

5.   Podle tloušťky masa a také požadovaného propečení zatahujte steaky po každé straně 2 až 2,5 minuty. Maso ale neobracejte dřív, než bude povrch opravdu pořádně opečený.

6.   Nenechávejte ho ale ani „trápit“ příliš dlouho, jinak bude vysušené a nikdo ho nebude chtít jíst. 

7.   Nechte maso odpočinout – pokud máte opravdu velké a vysoké steaky, dopřejte jim zhruba 10minutový pobyt v troubě vyhřáté na 150 °C. Bude mít šanci „dojít“ – vlákna získají cenné minuty na to, aby se mohla uvolnit a absorbovat zpět šťávu. I tenčí steaky nechte aspoň 5 minut odpočinout, ale nemusíte používat troubu.

8.   Teprve poté podávejte. Až zakrojíte do masa, bude měkké a plné lahodné šťávy.

  

Názory na článek  Tajemství dokonale šťavnatého steaku
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Zavařování a vaření