Únorové recepty proti únavě: polévka z pečené cibule s tyčinkami z listového těsta
Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz
Recept na polévku z pečené cibule s tyčinkami z listového těsta s nivou
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: *
Ingredience:
5 ks velké bílé cibule
3 stroužky česneku
500 ml zeleninového vývaru
250 ml smetany 33%
100 g sýru typu niva
200 g listového těsta
30 g másla
100 ml vinného octa
1 vejce
muškátový ořech, cukr, sůl, pepř, tymián
Postup:
1. Bílou cibuli dáme na pekáč, zlehka polijeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby na 160 °C. Pečeme cca 40 minut nebo než cibule není úplně měkká.
2.
Mezitím na másle orestujeme česnek, ke konci
přidáme tymián. Zalijeme vinným octem
a necháme o půlku zredukovat. Poté zalijeme vývarem a smetanou, nastrouháme
muškátový oříšek a vše vaříme 10 minut. Poté vložíme vyloupanou cibuli a vaříme
dalších 15 minut. Nakonec polévku rozmixujeme a můžeme zjemnit máslem.
Dochutíme solí, pepřem, cukrem
a případně ještě okyselíme octem.
3. Listové těsto si rozválíme a nakrájíme na proužky. Poté je pomašlujeme vajíčkem, posypeme nastrouhanou nivou a troškou muškátového oříšku. Pečeme na 180 °C zhruba 25 minut.
Tip: Zkuste popřemýšlet, zda během nakupování zjišťujete, odkud daná potravina pochází. Tuzemská zelenina a ovoce patří mezi nejchutnější. A to proto, že se sklízí až tehdy, kdy jsou dokonale zralé.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Sváteční pivní rohlíky
- Recept na zaručeně křehké linecké cukroví
- Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř
- Krásný slunečný den? Je to nejlepší čas, kdy jít se svými blízkými k jezeru a trávit spolu čas v přírodě na čerstvém vzduchu
- Báječná příloha: nakládaná grilovaná zelenina
- Zavařeniny prostě k létu patří: přinášíme recepty na štavnaté ostružinové džemy