Spory o zákonu o nájemné vyvolala Sněmovna


PRAHA (ČIA) - Nový zákon o nájemném se chystá vládní kabinet ještě do konce roku projednat a poslat do Poslanecké sněmovny k projednání v lednu příštího roku. Uvedl to premiér Vladimír Špidla v odpovědi na interpelaci poslankyně Lucie Talmanové z ODS, jak a v jakém časovém horizontu chce vláda řešit nevyjasněný stav kolem regulovaného nájemného.

Nejasnosti kolem nájemného vznikly v důsledku nálezu Ústavního soudu z června letošního roku, který zrušil vyhlášku ministerstva financí z roku 1993 o nájemném z bytů s poukazem na její protiústavnost. Ministerstvo financí vydalo již v listopadu 2001 výměr číslo 01/2002, kterým přijalo seznam zboží s regulovanými cenami, a zařadilo do něj i cenovou regulaci maximální výše nájmu bytu. Tímto výměrem tak ministerstvo upravilo výši maximální ceny základního měsíčního nájemného. Způsob regulace však byl shodný s tím, který už u vyhlášky označil Ústavní soud České republiky jako protiústavní.

Na jaře letošního roku navrhla skupina senátorů a veřejný ochránce práv doktor Otakar Motejl Ústavnímu soudu, aby také tento výměr zrušil, opět z důvodu jeho neústavnosti a odporování základním principům demokratického státu. Ústavní soud skutečně toto nařízení koncem listopadu zrušil s opakovaným odůvodněním protiústavnosti. "Opravdu pozoruhodný byl postup ministerstva financí, které se pokusilo oklamat Ústavní soud zrušením napadnutého předpisu pár dní před jeho projednáváním a vydáním identického předpisu pod jiným číslem", poznamenala Talmanová.

Ve své odpovědi však Špidla poslankyni upozornil, že ministerstvo financí se jen snažilo využít všech procesních možností, jak udržet alespoň dílčím způsobem regulace nájemného do doby, než bude vydán nový zákon o nájemném a že vláda postupuje v souladu s Ústavou. Zásadním řešením je proto podle premiéra zákon o nájemném. "Tento zákon je už připraven a je možné, aby byl projednán ve vládě někdy na přelomu roku, a předpokládám, že bude v prvním pololetí projednán ve Sněmovně", řekl premiér. Zároveň požádal poslance, aby zákonu věnovali mimořádnou pozornost a objektivní posouzení, aby po případném odsouhlasení mohl vstoupit v platnost od 1. července příštího roku.

"Je zřejmé, že kdyby zákon nebyl schválen, vznikla by situace, která by byla velmi komplikovaná a mohla by vést skutečně k mimořádnému sociálnímu a politickému napětí v České republice", upozornil Špidla. Uvedl, že s projednáváním zákona počítá na prvé schůzi Sněmovny po Novém roce. "Přál bych si, aby tento zákon byl projednáván velmi objektivně bez vedlejších úmyslů a bez využívání jakýchkoli obstrukčních nebo jiných technik." Špidla také připomněl poslancům způsob, jakým byl projednáván zákon o nájemném v minulém volebním období. "Možná, že někteří z vás si také pamatují, že rozdílem pouhých několika hlasů nebyl schválen. Kdyby schválen byl, ta situace by byla lepší a nepochybně by byla v souladu s ústavou", dodal Špidla.

-rzk-
-jh-


Více k tomuto tématu a k dalším tématů souvisejícím s otázkou realit naleznete v rubrice Reality specializované na toto téma



! Přepis rozhlasového pořadu s Viktorem Koženým z 5.12.2002 !

! Bude podpora na stavební spoření pouze poloviční ?!




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality