Centrála ČSOB je nejzelenější projekt roku - Best of Realty 2020

Jana Brožková, 19.2.2021
Nejlepší z realit za udržitelnost - nová ČSOB Nová centrála Československé obchodní banky v Praze v Radlické ulici získala letošní cenu Best of Realty – Nejlepší z realit za udržitelnost. Vyhrála také kategorii nových administrativních center. „Nová jižní budova banky hned v několika rovinách přesahuje běžný rámec novostaveb. Je to dáno inovativním přístupem banky jako osvíceného investora a zaměstnavatele. Výsledkem je pak komplexně řešený projekt, který vytváří flexibilní prostředí pro své uživatele a zároveň respektuje životní prostředí, což mimo jiné potvrzuje vůbec nejvyšší možné ohodnocení v rámci mezinárodní environmentální certifikace LEED na úrovni Platinum,“ řekla výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda, členka odborné poroty 22. ročníku soutěže, která cenu Environmentální projekt roku Best of Realty 2020 na slavnostním večeru vyhlašovala.

„Je to bezesporu nejšetrnější budova v zemi, která v sobě snoubí pokročilé architektonické řešení a zároveň velmi moderní, šetrné a přitom efektivní technologie,“ dodala. Zcela unikátním řešením centrály ČSOB je betonová konstrukce z tzv. aktivovaných betonů, která v létě chladí a v zimě zahřívá. Trubky zabudované ve stropní konstrukci jsou plněny vodou ze 177 geotermálních vrtů s hloubkou 150 metrů s celkovou délkou 26 kilometrů. V betonové konstrukci se tak v létě ukládá teplo na zimu a naopak. Přenos tepla nebo chladu do kancelářského prostoru zajišťují sálavé systémy vytápění a chlazení. V parných dnech se dům dochlazuje řízeným nočním větráním pomocí automatizovaného systému otevírání oken. Návratnost šetrné technologie je zhruba desetiletá, když životnost celé budovy bude přitom minimálně desetkrát delší. Budovu navrhli architekti Marek a Štěpán Chalupovi. Postavila ji společnost Hochtief.

Základní údaje o stavbě

·         Jedna z nejmodernějších a nejekologičtějších budov Evropy

·         Unikátní aktivované betony, noční provětrání a tím i předchlazení budovy 

·         Řízené větrání s ohledem na aktuální kvalitu vzduchu včetně obsahu škodlivin

·         Největší soustava tepelných čerpadel v zemi – 26 km geotermálních vrtů, celkem 177 vrtů s hloubkou 150 m

·         Celoplošné zelené střechy s automatizovanou závlahou využívající dešťovou vodu

·         Inteligentní osvětlení přímo nad každým pracovním stolem

·         Vnitřní materiály s nízkým obsahem škodlivin

·         Celkově 14 456 m2 kancelářských ploch (open space)

·         Počet pracovních míst v současnosti: 1400

·         Celková plocha jednacích místností: 3750 m2

·         Počet míst v zasedacích místnostech: 1130

·         Tréninkové centrum s plochou 1229 m2

·         Biometrie pro vstup do budovy

Budova nabízí sedm střešních zahrad, z nichž jedna je zcela věnována aktivnímu odpočinku zaměstnanců a osazena venkovním sportovním vybavením jako 150 m dlouhou běžeckou dráhou, hřištěm na street basketball a workoutovými stanovišti.

„Součástí projektu je využití nejmodernějších inovativních technologií včetně soustavy tepelných čerpadel se zemními vrty, využívání dešťové vody, zelené střechy, noční předchlazení a samozřejmě důraz na kvalitu vnitřního prostředí,“ vysvětlila Kalvoda důvody, proč odborníci ocenili právě centrálu ČSOB.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba