Recept na kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami

Přemýšlíte co k slavnostnímu obědu? Zkuste delikátní kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami, jak je připravuje legendární olympijská vítězka Kateřina Neumannová. „Je to lahůdka. Hlavní práci odvede šikovná varná deska a trouba. A v době, kdy brambory chladnou, si klidně stihnete protáhnout tělo, a tak uděláte něco i pro své zdraví. Po slavnostním jídle, plném chutí i vůní, se jen zapráší,“ říká Katka. 

Slavnostní recept s pečenými bramborami

Recept na kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami

Na Katčin recept budete potřebovat:

Kachní prsa

-          1kg kachních prsou (s kostí)

-          sůl

-          pepř

Pomerančová omáčka

-          50 g cukru krystal

-          200 ml vody

-          2 větší šalotky

-          4 lžíce červeného vinného octa

-          šťávu ze 4 velkých pomerančů

-          1 badyán

-          4 hřebíčky

-          100 g másla

Brambory

-          1 kg malých brambor

-          olivový olej (na zakápnutí)

-          sůl (na posypání)

-          jarní cibulku na ozdobu

A jak na to?

Brambory

Brambory umyjte a dejte je vařit doměkka. Uvařené slijte a nechte je vychladnout. Chladné brambory lehce rozmáčkněte a rozložte je na plech. Každou bramboru zakápněte olivovým olejem a posypte solí. Dejte péct do trouby předem vyhřáté na 240 °C zhruba na 20 minut, dokud nebude povrch brambor upečen do zlatova. Po upečení vyjměte plech s brambory a snižte teplotu trouby na 200 °C.

Pomerančová omáčka

Mezitím, co se pečou brambory, si připravte pomerančovou omáčku. Pomeranče rozkrojte napůl a vymačkejte z nich šťávu. Případná dužina ve šťávě nevadí.

Do menšího hrnce nalijte vodu a přisypejte cukr krystal. Promíchejte a nechte 5 minut vařit, dokud se část vody neodpaří. Pak přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji v cukrové vodě zkaramelizovat - stále míchejte, aby se cibulka nepřipálila. Potrvá to asi 5 - 8 minut. Poté přidejte červený vinný ocet a nechte 3 minuty vařit za stálého míchání. Pak přidejte šťávu z pomerančů, hřebíček a badyán. Za stálého míchání vařte 5 minut, odpaří se voda a zůstane silná chuť pomeranče.

Na konec za stálého míchání přidávejte postupně kousky másla, dokud se všechno nerozpustí. Minutku provařte a nakonec vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru.

Kachní prsa

Nakonec připravte kachní prsa. Prsa omyjte, očistěte a zbavte kostí. Kůži lehce nařízněte, ale opatrně, aby řez nešel až do masa. Připravená prsa vložte kůží na velmi rozpálenou pánev a orestujte je 8 minut. Shora je osolte a opepřete. Poté prsa otočte a orestujte je znovu 5 - 8 minut (záleží na velikosti prsou). Restovanou kůži teprve teď osolte a opepřete.

Restovaná prsa dejte do zapékací mísy a zakryjte je alobalem. Mísu dejte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je 10 - 15 minut.

Po upečení prsa nakrájejte na plátky a rovnou servírujte s pečeným bramborem. Vše zalijte pomerančovou omáčkou a zasypte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou. Dobrou chuť!

•••

Katka Neumannová je nejen špičková sportovkyně, ale také činorodá žena a aktivní maminka. „Jako ambasadorka značky MORA se s fanoušky pravidelně dělí o nové tipy a triky, jak vyváženě jíst bez přehnaných diet. A také stále motivuje k pohybu, který všichni tolik potřebujeme. I v této době, kdy jsou volnočasové sportovní aktivity pro rodiny omezené. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend