Recept na kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami

Jana Brožková (Bydlet.cz), 20.02.2021

Přemýšlíte co k slavnostnímu obědu? Zkuste delikátní kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami, jak je připravuje legendární olympijská vítězka Kateřina Neumannová. „Je to lahůdka. Hlavní práci odvede šikovná varná deska a trouba. A v době, kdy brambory chladnou, si klidně stihnete protáhnout tělo, a tak uděláte něco i pro své zdraví. Po slavnostním jídle, plném chutí i vůní, se jen zapráší,“ říká Katka. 

Slavnostní recept s pečenými bramborami

Recept na kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami

Na Katčin recept budete potřebovat:

Kachní prsa

-          1kg kachních prsou (s kostí)

-          sůl

-          pepř

Pomerančová omáčka

-          50 g cukru krystal

-          200 ml vody

-          2 větší šalotky

-          4 lžíce červeného vinného octa

-          šťávu ze 4 velkých pomerančů

-          1 badyán

-          4 hřebíčky

-          100 g másla

Brambory

-          1 kg malých brambor

-          olivový olej (na zakápnutí)

-          sůl (na posypání)

-          jarní cibulku na ozdobu

A jak na to?

Brambory

Brambory umyjte a dejte je vařit doměkka. Uvařené slijte a nechte je vychladnout. Chladné brambory lehce rozmáčkněte a rozložte je na plech. Každou bramboru zakápněte olivovým olejem a posypte solí. Dejte péct do trouby předem vyhřáté na 240 °C zhruba na 20 minut, dokud nebude povrch brambor upečen do zlatova. Po upečení vyjměte plech s brambory a snižte teplotu trouby na 200 °C.

Pomerančová omáčka

Mezitím, co se pečou brambory, si připravte pomerančovou omáčku. Pomeranče rozkrojte napůl a vymačkejte z nich šťávu. Případná dužina ve šťávě nevadí.

Do menšího hrnce nalijte vodu a přisypejte cukr krystal. Promíchejte a nechte 5 minut vařit, dokud se část vody neodpaří. Pak přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji v cukrové vodě zkaramelizovat - stále míchejte, aby se cibulka nepřipálila. Potrvá to asi 5 - 8 minut. Poté přidejte červený vinný ocet a nechte 3 minuty vařit za stálého míchání. Pak přidejte šťávu z pomerančů, hřebíček a badyán. Za stálého míchání vařte 5 minut, odpaří se voda a zůstane silná chuť pomeranče.

Na konec za stálého míchání přidávejte postupně kousky másla, dokud se všechno nerozpustí. Minutku provařte a nakonec vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru.

Kachní prsa

Nakonec připravte kachní prsa. Prsa omyjte, očistěte a zbavte kostí. Kůži lehce nařízněte, ale opatrně, aby řez nešel až do masa. Připravená prsa vložte kůží na velmi rozpálenou pánev a orestujte je 8 minut. Shora je osolte a opepřete. Poté prsa otočte a orestujte je znovu 5 - 8 minut (záleží na velikosti prsou). Restovanou kůži teprve teď osolte a opepřete.

Restovaná prsa dejte do zapékací mísy a zakryjte je alobalem. Mísu dejte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je 10 - 15 minut.

Po upečení prsa nakrájejte na plátky a rovnou servírujte s pečeným bramborem. Vše zalijte pomerančovou omáčkou a zasypte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou. Dobrou chuť!

•••

Katka Neumannová je nejen špičková sportovkyně, ale také činorodá žena a aktivní maminka. „Jako ambasadorka značky MORA se s fanoušky pravidelně dělí o nové tipy a triky, jak vyváženě jíst bez přehnaných diet. A také stále motivuje k pohybu, který všichni tolik potřebujeme. I v této době, kdy jsou volnočasové sportovní aktivity pro rodiny omezené. 

Názory na článek  Recept na kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend