Recept na kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami
Přemýšlíte co k slavnostnímu obědu? Zkuste delikátní kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami, jak je připravuje legendární olympijská vítězka Kateřina Neumannová. „Je to lahůdka. Hlavní práci odvede šikovná varná deska a trouba. A v době, kdy brambory chladnou, si klidně stihnete protáhnout tělo, a tak uděláte něco i pro své zdraví. Po slavnostním jídle, plném chutí i vůní, se jen zapráší,“ říká Katka.
Recept na kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami
Na Katčin recept budete potřebovat:
Kachní prsa
- 1kg kachních prsou (s kostí)
- sůl
- pepř
Pomerančová omáčka
- 50 g cukru krystal
- 200 ml vody
- 2 větší šalotky
- 4 lžíce červeného vinného octa
- šťávu ze 4 velkých pomerančů
- 1 badyán
- 4 hřebíčky
- 100 g másla
- 1 kg malých brambor
- olivový olej (na zakápnutí)
- sůl (na posypání)
- jarní cibulku na ozdobu
A jak na to?
Brambory umyjte a dejte je vařit doměkka. Uvařené slijte a nechte je vychladnout. Chladné brambory lehce rozmáčkněte a rozložte je na plech. Každou bramboru zakápněte olivovým olejem a posypte solí. Dejte péct do trouby předem vyhřáté na 240 °C zhruba na 20 minut, dokud nebude povrch brambor upečen do zlatova. Po upečení vyjměte plech s brambory a snižte teplotu trouby na 200 °C.
Pomerančová omáčka
Mezitím, co se pečou brambory, si připravte pomerančovou omáčku. Pomeranče rozkrojte napůl a vymačkejte z nich šťávu. Případná dužina ve šťávě nevadí.
Do menšího hrnce nalijte vodu a přisypejte cukr krystal. Promíchejte a nechte 5 minut vařit, dokud se část vody neodpaří. Pak přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji v cukrové vodě zkaramelizovat - stále míchejte, aby se cibulka nepřipálila. Potrvá to asi 5 - 8 minut. Poté přidejte červený vinný ocet a nechte 3 minuty vařit za stálého míchání. Pak přidejte šťávu z pomerančů, hřebíček a badyán. Za stálého míchání vařte 5 minut, odpaří se voda a zůstane silná chuť pomeranče.
Na konec za stálého míchání přidávejte postupně kousky másla, dokud se všechno nerozpustí. Minutku provařte a nakonec vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru.
Kachní prsa
Nakonec připravte kachní prsa. Prsa omyjte, očistěte a zbavte kostí. Kůži lehce nařízněte, ale opatrně, aby řez nešel až do masa. Připravená prsa vložte kůží na velmi rozpálenou pánev a orestujte je 8 minut. Shora je osolte a opepřete. Poté prsa otočte a orestujte je znovu 5 - 8 minut (záleží na velikosti prsou). Restovanou kůži teprve teď osolte a opepřete.
Restovaná prsa dejte do zapékací mísy a zakryjte je alobalem. Mísu dejte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je 10 - 15 minut.
Po upečení prsa nakrájejte na plátky a rovnou servírujte s pečeným bramborem. Vše zalijte pomerančovou omáčkou a zasypte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou. Dobrou chuť!
•••
Katka Neumannová je nejen špičková sportovkyně, ale
také činorodá žena a aktivní maminka. „Jako ambasadorka značky MORA se
s fanoušky pravidelně dělí o nové tipy a triky, jak vyváženě jíst bez
přehnaných diet. A také stále motivuje k pohybu, který všichni tolik
potřebujeme. I v této době, kdy jsou volnočasové sportovní aktivity pro
rodiny omezené.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem
- Sváteční pivní rohlíky