Čtvrtina Čechů neprověřuje všechna rizika při koupi nemovitosti

Koupě nemovitosti znamená vysokou finanční investici, přesto si 25 procent Čechů předem nezjišťuje všechny možné nedostatky a problémy. Ukazuje to průzkum společnosti MyNEMO Report, která prověřuje rizika spojená s koupí nemovitostí. Podle výsledků šetření se přitom s neočekávanou komplikací po pořízení nemovitosti setkal každý třetí člověk. Nejčastěji se jednalo o navýšení nákladů, častým problémem byl i horší technický stav nebo výrazné zpoždění celého procesu koupě. V pětině případů pak nešlo nemovitost využít k zamýšlenému záměru.

Podle průzkumu by si všechna rizika při koupi nemovitosti důkladně prověřilo 75 procent dotázaných, přes 23 procent respondentů se však zaměřuje jen na některé hrozby. „U takto vysoké investice to může být na první pohled zarážející. Méně opatrní zároveň byli respondenti mezi 30 a 44 roky věku, starší respondenti naopak na možné nástrahy dbali nejvíce,“ uvedl Jan Záhora, zakladatel společnosti MyNEMO Report. Celkový podíl těch, kteří rizika neřeší, však byl poměrně malý. Dosáhl jen lehce přes 1,5 procenta dotázaných.

Hlavním důvodem, proč se podle Záhory Češi při koupi nemovitosti zaměřují jen na některé hrozby, může být zejména náročnost celého procesu shromáždění potřebných podkladů. Řada lidí o všech potenciálních problémech ani neví. „Typicky se jedná o riziko povodní. U čtvrtiny nemovitostí v Česku přitom určité riziko povodní hrozí,“ upozornil Jan Záhora. „Dalším obvyklým problémem jsou věcná břemena, lidé většinou netuší, co mohou pro danou nemovitost či pozemek znamenat, případně jak s nimi nakládat,“ doplnil Záhora.

Zároveň však podle něj existuje i skupina lidí, kteří se zaměřují jen na některá rizika a zbylé potenciální problémy bagatelizují. „Lidé běžně doufají, že riziko budou schopni vyřešit, například zaplatí něco navíc. Nebo věří, že se jich ve finále problém nebude týkat, a proto si k němu podrobnosti nezjišťují. Často se to týká například podmínek a omezení, uvedených v územních plánech pro novou výstavbu,“ doplnil Záhora.

Horší technický stav či časové průtahy

Přestože si ne každý člověk zjišťuje při koupi nemovitosti veškerá související rizika, data ukazují, že problémy nastávají poměrně často. S nějakou komplikací po pořízení nemovitosti se totiž setkal každý třetí dotázaný. Hned polovina z těchto respondentů přitom uvedla, že se před nákupem o případná rizika nezajímala. „Pokud vezmeme v potaz celkovou roční hodnotu prodaných nemovitostí, potom můžeme říci, že v Česku připadá na problematické či rizikové investice přibližně 50 miliard korun,“ doplnil Záhora.

Z hlediska konkrétních problémů se jednalo nejčastěji o neočekávané navýšení výdajů. V průzkumu to uvedlo 72 procent oslovených. Polovina lidí se setkala s horším technickým stavem budovy, než s jakým byli původně seznámeni. Poměrně časté je pak i celkové zpoždění procesu pořízení nemovitosti, konkrétně připadá na čtvrtinu případů. Pětina respondentů uvedla, že nemovitost nebylo možné využít k původně zamýšlenému záměru.

Podle Jana Záhory lze přitom řadě problémů dopředu efektivně zamezit. „Díky našim datům a chytrému zpracování dostupných informací umíme odhalit například problematického vlastníka nemovitosti, nelegální přístavbu, vysvětlit existující věcná břemena nebo zjistit omezení vyplývající z územního plánu v dané lokalitě či existence inženýrských sítí. Můžeme také dobře určit, zda na kupujícího nebudou čekat neplánované výdaje, například vyšší pojistka spojená s nemovitostí kvůli riziku povodní,“ uzavřel Záhora výsledky průzkumu, který pro společnost MyNEMO Report zpracovala společnost STEM/MARK.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality