3 tipy, jak vybrat do vaší ložnice to nejlepší povlečení

REKLAMA       Inzerce, 25.2.2021

Kde v bytě trávíme nejvíc času a měli bychom si ho tak co nejvíc vytunit? Není to obývací pokoj, ale ani kuchyně. Napadlo by vás, že je to ložnice, kde se každý den ukládáme ke spánku? Ten by měl trvat 6-8 hodin, jen tak totiž tělo dostatečně zregeneruje a získá sílu do dalších dnů. Co v ložnici rozhodně nesmí chybět?

Ložnice není jen postel a další nábytek

Abychom se v ložnici cítili dobře a našli tam klid a pohodu, je třeba celé její vybavení pěkně sladit. Postel, skříně, závěsy, lůžkoviny, to všechno k sobě musí pasovat.

Zatímco ale postel vybíráte podle vzhledu a rozměru, matraci pak podle své hmotnosti a zdravotního stavu, výběr povlečení mnozí z nás podceňují. Říkáme si, že jeho účelem je jen ochránit polštář a peřinu před nečistotami. Je to ale právě povlečení, které je během spánku v těsném kontaktu s naší pokožkou.

Jak vybrat kvalitní povlečení, které zároveň dobře vypadá?

Povlečení by mělo, stejně jako ostatní bytový textil, s ostatním vybavením ložnice pěkně ladit, nemělo by být rušivým elementem. Přesto není jeho vzhled tím nejdůležitějším, o čem bychom měli při jeho koupi přemýšlet. Přinášíme vám 3 tipy, jak ho vybrat.

Tip číslo jedna: Materiál si vybírejte pečlivě

Povlečení, které pustíme do své ložnice, by mělo být nejen pěkné na pohled, ale taky prodyšné, savé a jemné. Jinak se nám bude uléhat do postele, kde na nás čeká povlečení jemné jako hedvábí a jinak do té, kde je povlečení, které škrábe, kouše a my se pod ním potíme.

  • Už naše babičky důvěřovaly bavlně. Je jemná na dotek, prodyšná a dokáže od těla odvádět vlhko. Nestane se, že byste se v noci probudili celí zpocení a škrábali se po celém těle. Její další výhodou je skutečnost, že snese i vysoké teploty praní a žehlení, bakterie se v ní nezabydlí.
  • Odlišné zpracování bavlny, které si zachovalo veškeré její pozitivní vlastnosti, a ještě jednu výhodu navíc. O čem je řeč? Přeci o krepovém povlečení, který se nemusí žehlit. V pravidelných pruzích se střídá jemná a zvrásněná část, skvěle vypadá, dobře se udržuje.
  • Patříte mezi zimomřivce? Pak vám ve skříni nesmí chybět flanelové povlečení, k jehož výrobě se používá počesaná bavlna s oboustranným vlasem.
  • Ještě nemáte bavlněného povlečení dost? Už jste vyzkoušeli bavlněný satén? Je krásně lesklý, pokožku nijak nedráždí, je prodyšné a pyšní se pevnou strukturou. Při správné péči se z něj budete těšit hodně dlouhou dobu.
  • Chcete zkusit něco jiného než bavlnu? Pak by vás mohlo uchvátit povlečení z mikrovlákna, které je lehoučké jako pírko, rychle schne, nežehlí se, a i když je ze 100% polyesteru, mohou pod ním spát i alergici. Roztoči ani plísně u něj nemají šanci.



Tip číslo dva: Rozměr povlečení musí korespondovat s velikostí polštáře i deky

Možná už se vám to taky stalo. Koupili jste si nádherné povlečení, ale je vám k ničemu. Má totiž jiné rozměry, deka se v něm buď ztrácí, nebo je naopak zmuchlaná na jednom místě.

Ano, i přikrývky jsou na trhu k dostání v různých velikostech, výběr povlečení tomu musíme přizpůsobit. Kromě přikrývek standardní velikosti 140x200 cm jsou totiž na trhu třeba francouzské přikrývky pro dva, nebo ty prodloužené.

Tip číslo tři: Jakému zapínání dáte přednost?

Taky se vám stává, že ze zakládacího povlečení vám přikrývka utíká, knoflíky neustále upadávají? Už jste vyzkoušeli hit poslední doby, povlečení se zipovým zapínáním?

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry