Jarní recepty, které v březnu potěší vaše chutě
Je to skoro neuvěřitelné, ale jaro už je skoro tu! Možná máte začátek tohoto ročního období spojený s jakousi očistou, detoxikací po zimě. Něco na tom bude, nicméně nic se nesmí přehánět.
Kromě výživového aspektu surovin a pokrmů je zajímavé sledovat jejich kvalitu, na kterou poukazují mj. značky kvality potravin, např. Klasa, Regionální potravina, Bio apod. S tím také souvisí jejich původ. Ty z našeho nebo sousedního regionu bývají dodávány do obchodů během pár hodin od sklizně nebo výroby, což se projeví na jejich lahodné chuti.
Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz
Recept na nepečený dort s tvarohem a broskvemi
Venku už pomalu teploty stoupají, proto nastal čas připravit si nepečený dort provoněný a proslazený ovocem. Aby byl opravdu jemný, přimíchali jsme k tvarohu také smetanu ke šlehání. Dort lemují piškoty namočené ve šťávě z broskví a v griotce. Ty jsme také použili na spodek dezertu a další vrstvení, kdy se střídají s nadýchanou tvarohovou směsí a šťavnatými broskvemi. Pokud toužíte po jiném ovoci, vyberte si podle vašeho přání. Už se vám také sbíhají sliny?
Počet porcí: 13 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
400–500 g cukrářských piškotů
80 g krupicového cukru
750 g měkkého tvarohu
250 ml 33% smetany
14 g želatiny (plátkové)
citronová kůra
1 vanilkový lusk
1 větší plechovka zavařených broskví
griotka
Postup:
1. Cukrářské piškoty zkrátíme o 20 % a skládáme je pocukrovanou stranou ven podél ráfku dortové formy. Piškoty jsou namočené ve šťávě z broskví a griotky. Zbytky piškotů dáme na dno formy.
2. Tvaroh
s citronovou kůrou a vanilkovými semínky. Ve 200 ml teplé vody rozpustíme
želatinu
a smícháme s asi 150 ml tvarohu. Dobře vyšleháme a nakonec přidáme
vyšlehanou smetanu.
3. Poté dort prokládáme tvarohem, piškoty a broskvemi.
4. Poslední vrstva je zakončená tvarohem. Dort necháme ztuhnout a na ozdobu nakrájíme broskve na měsíčky a přelijeme zbytkem želatiny.
Tip: Zkuste vařit z lokálních potravin. Kde je můžete zakoupit? V obchodních řetězcích, na farmářských trzích, formou prodeje ze dvora a v prodejnách s potravinami. Navíc mnohé obchodní řetězce mají speciální koutky plné regionálních potravin.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Blackout: Krize infrastruktury se může rychle přelít v krizi společenskou
- Stav zásobníků plynu v ČR: Hodnoty se dostaly na minima, jaká jsme tu dlouho nezažili. Jaký lze očekávat vývoj a co to znamená pro konečného spotřebitele?
- Energie z jádra se v zásuvkách českých domácností objevila poprvé před 40 lety
- Hypotéka bez akontace aneb jak na 100% financování nemovitosti
- Od začátku roku ERÚ udělil dodavatelům pokuty za více než 9 milionů, padla rekordní sankce
- Zájem o dotace na fotovoltaiku skokově vzrostl. Největší je o soláry s chytrým řízením