Closing Bell (5. 3. 2021) – Ropa jako utržená ze řetězu, zlato na pokraji zoufalosti

Překvapivě pozitivní dataamerického trhu práce pomohla zámořským akciovým indexům korigovat část ztrát připsaných z průběhu týdne. Lepší než očekávané statistiky z největší ekonomiky světa oživily naděje na rychlejší oživení hospodářství USA a přesunuly zrak investorů zpět k energiím a cyklickým titulům. Technologické akcie se zotavovaly po částečném vybírání zisků pod obavami z rostoucích výnosů na amerických státních dluhopisech. Průmyslový index Dow Jones posílil o 2,02 %, nejširší americký index S&P 500 přispal 1,99 % a technologický Nasdaq zavíral v zeleném růstem o 1,59 %. Počet hospitalizací pacientů s koronavirem v USA pokračuje v poklesu a dostává se na čtyřměsíční minimum. Méně je i nových potvrzených případů nebo podezření na nákazu covid-19. Světové ceny ropy zakončily obchodní týdne na nových maximech, zatímco bezpečné přístavy v čele se zlatem udržely červenou nulu.

Podle pátečních datamerického trhu práce americká ekonomika v měsíci února vytvořila 379 tis. pracovních míst, což jednoznačně překonalo analytický konsenzus stanovený na očekávání přírůstku o 182 tis. Revize za měsíc leden vzrostla trojnásobně z 49 na 166 tis. pracovních míst. Co se měsíce prosince týká, zde naopak statistika propadla z minusu 227 na 306 tis. Běžně známější statistika trhu práce v podobě míry nezaměstnanosti poklesla z 6,3 na 6,2 %. Dařilo se už i sektoru pohostinství a volného času, díky zmírněným restrikcím z některých částí Spojených států.

Po relativně slabém výsledku středečního reportu ADP poskytla tato pozitivní data nový vítr do plachet zámořským indexům, které připisovaly téměř 2% růst. Úspěšně probíhající vakcinace obyvatelstva dovoluje v některých státech zmírnit dosavadní omezení. Trhy také sázejí na Bidenův fiskální balíček v objemu 1,9 mld. dolarů. Nyní můžeme jen lehce spekulovat, jak dlouho optimismus akciovým býkům vydrží, jelikož výnosy desetiletých splatností amerických státních dluhopisů se dostaly nad 1,6 % u 10Y a nad 2,30 % u 30Y.

Cyklické akce, to jsou ty, které se pohybují v tandemu s ekonomikou, jsou nyní podporovány každou známkou a vodítkem o rychlejším oživení. Ačkoliv jedny data z makrokalendáře netvoří nový trend, lze bezpečně říci, že ačkoliv ještě nemáme důležité údaje o vývoji mezd, zimní slabá sezóna je u konce.

Ceny ropy nadále stoupají na přes roční maxima poté, co se skupina ropných producentů OPEC+ rozhodla ponechat těžební limity měsíc téměř beze změny. Investiční banka Goldman Sachs (GS) zvýšila prognózu ropy Brent o pět dolarů na 75 dolarů za barel ve 2Q a na 80 dolarů ve 3Q 2021. Goldmani věří, že OPEC+ nyní usiluje o strategii, kde si bude kartel a jeho další producenti pevně hlídat rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou.

Zlato propadlo pod 1700 dolarů za trojskou unci a vypadá to, že potřeba schovávat prostředky do bezpečných přístavů už pomalu vyhasíná. Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell nenabídl investorům žádná nová vodítka ohledně úpravy měsíčních nákupů dluhopisů a striktně odstranil obavy investorů z akcelerující inflace. Pod něj je vysoce nepravděpodobné, že by se inflace vymkla kontrole a uvádí, že nákupy aktiv budou pokračovat „alespoň na současné úrovni“, dokud nebude dosaženo podstatného dalšího pokroku směrem k cílům centrální banky. Inflace v znovuotevírajících se citlivých odvětvích se může ukázat jako přechodná. Rok 2020 nám dal jednu z nejsilnějších býčích rally na drahých kovech a nyní se zdá, že tento trend končí. Amerika se zotavuje a peníze se přesunou do aktiv, které mají zajímavější a větší prostor k růstu.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality