Proč je dobré pořídit si hlásič požáru?

REKLAMA       Inzerce, 9.3.2021

Každým rokem se zvyšuje počet výjezdů hasičů kvůli vzniku požáru v domácnosti. Bohužel v některých případech nejsou hasiči informováni včas a požár je podchycen příliš pozdě, což způsobuje nemilé následky. Kvůli požáru vznikají nejen velké škody na majetku, ale může být silně ohrožen zdravotní stav osob při nadýchání toxického kouře. Pouhých pár nadechnutí kouře může být dokonce až smrtelných, protože nadýchání toxického kouře uspává lidský organismus a tím se zvyšuje riziko udušení při spánku. V tomto článku se dozvíte jak zabezpečit dům a jak předcházet vzniku požáru.

Nejčastější případy vzniku požáru

Nejvíce požárů stále vzniká v období Vánoc, kdy si rádi zpestříme vánoční atmosféru svíčkami, které umístíme na nevhodné místo. Svíčky bychom měli pokládat pouze na nehořlavý povrch a dostatečně daleko od hořlavých předmětů jako jsou například ubrusy, záclony, větvičky z adventního věnce (svíčky na adventní věnec vždy umístěte pouze s ochrannou podložkou), různé dřevěné dekorace a podobně. V žádným případě bychom je neměli nechávat bez dozoru ani na malý okamžik. Příčiny vzniku požáru nejsou pouze ze svíček, ale také z nevhodně položených nedopalků cigaret, zapomenutého jídla na vařiči, odložené utěrky či jiných předmětů na rozpálené plotně, nevytažené žehličky ze zásuvky nebo může jít o zkrat v elektrice, který nedokážeme předvídat. Pro zabezpečení domácnosti proti vzniku požáru nás upozorní požární signalizace. Tento přístroj zaznamená pouhý kouř ještě před vznikem samotného požáru, po vzplanutí se požár šíří velkou rychlostí a během okamžiku může být úplně všude. Včasné upozornění hlásiče požáru umožní opuštění prostoru včas.

Jak předcházet vzniku požáru?

Přecházet vzniku požáru můžeme svou opatrností a předvídavostí. V dnešní době má každý mnoho starostí a může se stát, že na nějakou maličkost zapomeneme a v tu ránu je požár na světě. Pro maximální zabezpečení při vzniku požáru doporučujeme pořízení požární signalizace. Tyto přístroje slouží ke spolehlivé detekci ohrožení osob a majetku požárem. A také k následnému spuštění upozornění k evakuaci osob a omezení požáru. Hlásiče požáru se dají připojit přímo s hasičským záchranným sborem a tím je zajištěno, že dorazí na místo včas a mohou zabránit velkým škodám na majetku.

Povinná výbava při kolaudaci novostavby

U nově postavených domů či panelových domů je dokonce povinností nainstalování požárních čidel, ať už samostatné hlásiče na baterku, nebo hlásiče připojené k poplachovému systému. Jedná se o novou vyhlášku o technických podmínkách požární ochrany staveb.

Pokud přemýšlíte o pořízení požární signalizace, nechte si poradit od odborníků s letitými zkušenostmi. S výběrem kvalitních a spolehlivých hlásičů požáru vám poradí Sigem s.r.o.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika