Jak vybrat správnou varnou desku?

REKLAMA       Inzerce, 31.3.2021

Rozhodli jste se pro pořízení varné desky a potřebujete poradit s výběrem? V tomto článku vám prozradíme, jaké druhy varných desek existují a ukážeme vám jaké jsou novinky na trhu.

Pro pohodlné vaření je základem kvalitní varná deska, která bude dlouhodobě plnit svou funkci i při nadměrném využívání. Při výběru varné desky bychom se měli především soustředit na to, aby splňovala naše veškeré požadavky a hodila se do designu celé kuchyně. Jako první byste se měli rozhodnout, zda vám více vyhovuje plynová nebo indukční varná deska, tím se nám výběr o trochu zúží.

Výhody plynové varné desky

Mezi hlavní výhody plynových varných desek patří vysoká výhřevnost, okamžitá změna teploty při snížení nebo naopak zvýšení ohřívání, vznikají minimální tepelné ztráty, protože teplo směřuje přímo na hrnec, pánvičku a jiné nádoby. Dále mohou být plynové varné desky brány jako designové kousky, které nesmí v kuchyni chybět a dodají místnosti skvělý vzhled. Dříve indukční desky vůbec nebyly a mnoho lidí, kteří mají zkušenost s plynovým sporákem nechtějí přecházet na indukční a je pro ně stresující učit se s varnou deskou, takže je pro ně jistota zůstat při starém. Skvělý vzhled a funkce má plynová varná deska Elica Nikolatesla Flame BL/F/88 s integrovaným odsavačem par, která je vyrobena z černého bezpečnostního skla.

Výhody indukční varné desky

Indukční varné desky jsou snadné na údržbu a mají celkově více možností a proto jsou v dnešní době velmi oblíbené. Hlavní výhodou je úspora při pořízení i při provozních nákladech na energii. Dále je mnohem bezpečnější co se týče vzniku požáru nebo popálení, u plynových se často stává, že se v nedbalosti položí poblíž hořlavý materiál jako je například utěrka, chňapka a další, který během okamžiku vzplane, což se u indukční desky nestane. Další výhodou je opravdu rychlé vaření, protože umožňuje opravdu rychlé zahřátí. Toto se většinou hodí lidem, kteří často smaží a potřebují co nejrychleji rozpálit pánvičku nebo přivést vodu k varu, ať už na vaření těstovin, rýže, vajíček či jiných surovin. Pro inspiraci mezi velmi oblíbenou indukční varnou desku patří Elica Nikolatesla Prime BL/A/83.

Na co si dát pozor při výběru?

Varná deska by měla ladit s celou vaší kuchyní. Vybírejte ji tedy podle designu vaší kuchyně. Co se týče funkčnosti nezapomínejte sledovat parametry jako je výkon, hlučnost, dotykové ovládání, velikost a počet plotýnek.

U každé indukční desky zkontrolujte, jestli nabízí tyto tlačítka:

  • Na jednoduché ovládání varné desky,
  • použití více energie pro urychlení procesu zahřívání,
  • kontrolky pro varování, že je varná deska stále teplá i po vypnutí,
  • časovač, který je možné nastavit na přípravu daného jídla a po uplynutí nastaveného času vydávat zvuky,
  • bezpečnostní prvky, které nespustí varnou desku jinak, než když je na zónu položen hrnec, takže jde zabezpečit před spuštěním dětmi,
  • zahřívání pouze spodní části hrnce, takže zbytek desky zůstává chladný,
  • počet úrovní výkonu.

Novinka na trhu

Novinkou mezi modely desek s integrovaným odsáváním je Nikola Tesla Fit, se středním výklopovým panelem a inteligentní automatikou. Velkou výhodou tohoto modelu jsou šířky 60 cm a 72 cm, které usnadní výměnu varné desky bez zásahu do pracovní desky. Tento model obsahuje všechny potřebné funkce pro kvalitní využívání varné desky. Všechny výše uvedené modely najdete u výhradního distributora značky Elica v ČR na webu www.elicacr.cz.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně