Stínění bytových domů šetří náklady i energie

REKLAMA       Inzerce, 6.4.2021

Vysoké teploty, hluk z ulice, světlo pouličních lamp – pokud bydlíte v bytě, jistě vám tyto problémy nejsou cizí. Jednou pro vždy se s nimi ale můžete vypořádat. Stačí si pořídit venkovní stínění oken.

Nezapomeňte na povolení od SVJ

Každý byt si zaslouží venkovní stínění, které vyhoví jeho potřebám. Pokud se váš byt nachází ve vyšších patrech, trápí vás v létě možná horko a přímé sluneční paprsky. A vašim oknům neprospívá ani silný vítr. Směřují-li okna bytu do ulice, může váš spánek zase rušit světlo pouličních lamp. A pokud bydlíte v novostavbě nebo rezidenčním domě, záleží také na celkovém vzhledu stavby.

Nabídka venkovního stínění do všech typů bytových staveb je široká. Ať už si ale do bytu pořídíte žaluzie, rolety nebo svislé fasádní clony, nezapomeňte se poradits majitelem domu. Fasáda nebo balkon jsou totiž zpravidla v jeho vlastnictví, případně majetkem SVJ. Abyste si stínění mohli nechat namontovat, budete potřebovat jejich souhlas. V mnoha případech stačí, aby se vlastníci bytových jednotek domluvili na jednom typu stínění a shodné barvě.

Žaluzie nahradí i klimatizaci

Oblíbeným zastíněním oken bytů jsou předokenní žaluzie. V létě dokážou oproti vnitřnímu stínění snížit teplotu v pokoji až o 10 °C. Obejdete se tak bez nákladné a nezdravé klimatizace. V zimě naopak chrání okna před mrazem.

Vybírat můžete žaluzie ze široké nabídky typů, velikostí a barev lamel. Díky tomu, že lze lamely naklápět, můžete se žaluziemi současně větrat a regulovat množství světla v interiéru dle libosti. Podle toho, jaký typ lamel zvolíte, můžete dosáhnout různé intenzity zastínění. Např. venkovní žaluzie Z-90 Noval má lamely ve tvaru písmene Z, které do sebe při vytažení dobře zaklapnou, takže místnost dokonale zatemní. Po vytažení navíc zakrývají jen malou plochu okna. Lamely typu C se zase při stažení vzájemně nedotýkají a oproti jiným typům je můžete naklápět na obě strany.

Venkovní žaluzie jsou ideální pro zastínění místností, ve kterých probíhá denní ruch, jako jsou obývací a dětské pokoje, kuchyně nebo pracovny. U novostaveb nebo při rekonstrukci je můžete zahrnout už do projektu a „schovat“ je pod fasádu. U dostavěných domů musíte počítat s viditelnými schránkami nad okny, které ale vypadají moderně a lze je sladit s barvou rámu okna nebo fasády.

Ochrana nejen před sluncem

Pro zastínění místností, které slouží primárně k odpočinku, jsou vhodné venkovní rolety do oken. Rolety dobře fungují nejen jako ochrana před sluncem, ale také jako zvuková a tepelná izolace. Oceníte je proto zejména, pokud bydlíte v panelovém domě, přízemí nebo na rušné ulici. Na rozdíl od žaluzií jejich lamely z hliníku nebo plastu nelze naklápět, tvoří tzv. pancíř.

Rolety i žaluzie můžete doplnit o sluneční a větrná čidla. Sluneční čidla zajistí stažení rolet, jakmile začne slunce pálit a hrozilo by přehřátí místnosti. Větrná čidla zase roletu stáhnou při dešti nebo krupobití. Ochrání tím okna před poškozením. Do předokenní rolety můžete navíc začlenit síť proti hmyzu, díky které si na vás mouchy a komáři už nepřijdou.

Stylové stínění oken i balkonu

Moderním stavbám či rezidenčním domům dodají na atraktivitě screenové rolety české výroby. Někteří výrobci je nazývají jako svislé fasádní clony a staly se oblíbenou alternativou k venkovním žaluziím a roletám. Vyrábějí se z kvalitních materiálů a látek odolných proti vyblednutí i silnému větru. Na výběr je mnoho barev i druhů látek s různou propustností světla. Pomocí tzv. blackoutových látek například dosáhnete úplného zastínění. Oblíbené jsou také perforované tkaniny, které díky malým otvorům umožňují větrání a částečný průhled látkou ven.

Screenové rolety se skvěle hodí i pro zastínění lodžie, balkonu, balkonových dveří nebo francouzských oken. Pomocí vodicích lanek nebo lišt je snadno ukotvíte do horního betonového stropu, na stěnu, na rám okna či do ostění. Přejete-li si, aby byla roleta odolná i vůči silnému větru, pořiďte si fasádní clonu Unirol. Je totiž opatřena zipem, který látku drží pevně v liště.

Venkovní žaluzie Z-90 Noval díky svému tvaru dokonale zastíní každou místnost | Climax.cz

 

Hliníkové předokenní žaluzie přirozeně snižují teplotu v bytech během léta | Climax.cz

 

Venkovní žaluzie vyrobené na míru se hodí na rezidenční i panelové domy | Climax.cz

 

Venkovní rolety jsou ideální do přízemních bytů jako ochrana před hlukem i zloději | Climax.cz

 

Předokenní rolety můžete pořídit s integrovanou sítí proti hmyzu | Climax.cz

 

Moderní svislé fasádní clony na slunci neblednou a doplní každou novostavbu | Climax.cz

 

Screenové rolety skvěle poslouží jako boční zastínění teras a balkonů | Climax.cz

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika