Češi věří fotovoltaice, její rozšíření nezastavila ani pandemie

Rostoucí počet fotovoltaických elektráren v Česku nezastavila ani pandemie. Jen na střechách rodinných domů jich v loňském roce přibylo 4 846, spočítala Solární asociace. Domácnosti si je pořizují jak kvůli životnímu prostředí, tak úsporám za energie. Na zájem domácností o jejich financování reagují banky i samotní dodavatelé energií. Domácnostem nabízí například odkup nevyužité energie, který zároveň pomáhá s rychlejší návratností investice.

V České republice bylo podle Solární asociace v minulém roce instalováno 6 293 nových solárních elektráren. Drtivou většinu z toho – celkem 4 846 kusů – tvoří střešní fotovoltaika na rodinných domech. Vzniklý instalovaný výkon 22,6 MWp znamená téměř dvojnásobný nárůst oproti roku 2019.


Za rostoucí popularitou stojí ekonomická motivace majitelů rodinných domů a díky dotacím i vidina rychlé finanční návratnosti investice. Velkou roli hraje rovněž možnost snížit si pravidelné náklady domácnosti a zhodnocení nemovitosti. Přesto jsou však finance zároveň i častým důvodem, proč Češi s pořízením technologie otálejí. Počáteční investice se v závislosti na velikosti a výkonu panelů pohybuje v řádu desetitisíců až nižších stovek tisíc korun.

„Malé solární elektrárny na střechách rodinných domů jsou spolehlivým způsobem, jak šetřit nejen životní prostředí, ale právě i náklady na chod domácnosti. Jedná se přitom o dostupné řešení, které se v případě výstavby nových rodinných domů stává standardem. Dalším z důvodů pro pořízení je dosažení větší energetické soběstačnosti,“ vyjmenovává některé z výhod Robert Chmelař, zakladatel startupu bezDodavatele.

Financování domácí elektrárny

Pro financování lze využít některého z dotačních programů, kterými stát úspornost bydlení podporuje. Mezi ně patří například dobře známá Nová zelená úsporám. Do financování zelených technologií se ale nově pouštějí i banky se svými specializovanými produkty.

Dotační programy bývají nastavené tak, že čím více do úsporných řešení investujete, tím více vám přispěje i stát. Dotace ale nepokryje náklady celé. Už nyní však na trhu najdete finanční produkty, které vám zelené technologie pomohou financovat. Vedle domácí fotovoltaiky tak snáze dosáhnete na kondenzační kotle nebo tepelná čerpadla,“ říká Andrea Vokálová, tisková mluvčí skupiny ČSOB pro financování bydlení. „Fotovoltaika vám navíc díky úsporám energie sama pomáhá úvěr splácet a díky dlouhé životnosti vám peníze šetří i dlouho poté,“ doplňuje Andrea Vokálová.

Možnost prodeje přebytků

S financováním domácí elektrárny pomáhá také odkup přebytků, které domácnost nedokáže spotřebovat nebo akumulovat ve speciálních bateriích. Za zprostředkování přebytků do společně elektrické sítě můžete dostat zaplaceno. Takovou službu nabízí i bezDodavatele, který přebytky vykupuje za aktuální velkoobchodní ceny.

„Vyrobenou elektřinu, kterou domácnost nespotřebuje, vykoupíme za tržní cenu, bez jakýchkoliv dalších poplatků. Je to výhodné řešení zejména pro domácnosti, které nemají instalované akumulační baterie, které energii uchovávají. Tento způsob odkupu mohou bez problému využít i všechny domácí fotovoltaické elektrárny, které mají instalovaný výkon do 10 kWp a splňují podmínky pro provoz bez licence,“ dodává Robert Chmelař.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy