Burzovní kalendář 16/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Nový týden se na akciovém trhu ponese ve znamení pokračující výsledkové sezóny za první kvartál nového roku. Pod dohledem fundamentálních obchodníků zůstanou v centru pozornosti důležitá ekonomická data v podobě výsledků výrobních indexů nákupních manažerů a statistik z amerického trhu s bydlením. V Evropě k sobě strhne veškerou pozornost dubnové zasedání evropské centrální banky a následný projev prezidentky Christine Lagardeové. Ačkoliv se od ECB příliš nového nečeká, jakýkoliv rétorický náznak úpravy současného tempa expanzivní měnové politiky by mohl přinést významnou volatilitu. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Pokračující výsledková sezóna Q1 2021

Důkazy o posílení ekonomického a podnikového růstu přicházející za první čtvrtletí nového roku podporují důvěru investorů pro nadcházející měsíce, kdy je očekáváno postupné tempo rozvolňování omezujících restrikcí. Přibližně osmdesát společností spadajících do nejširšího amerického indexu S&P 500 by mělo v novém týdnu oznámit své výsledky hospodaření za první kvartál nové roku. K výsledkůmprůmyslového indexu DJIA se přihlásí deset společností.

Největší zájem zřejmě přiláká streamovací gigant Netflix (NFLX), který se dostane ke slovu v závěru úterní obchodní seance. Předpokládá se, že společnost ohlásí zisk na akcii ve výši 2,97 USD. Wall Street se však zaměří na údaje statistiky počtu předplatitelů, které obvykle hrají mnohem větší roli v tom, kam po zveřejnění zamíří tržní cena akcií. Akcie dosáhly rekordního maxima 20. ledna, hned po výsledcích za poslední kvartál minulého roku. Od té doby ale nenašly sílu své rekordní úrovně překonat. Na pořadu bude zveřejnění příjmů velikánů jako jsou Intel (INTC), IBM (IBM), Snap (SNAP) a Lam Research (LRCX). Na seznamu jsou také výsledky leteckých společností American Airlines (AAL), United Airlines (UAL) a Southwest Airlines (LUV).

Pondělí: Coca-Cola (KO), IBM (IBM) , Steel Dynamics (STLD), United Airlines Holdings (UAL)

Úterý: Procter & Gamble (PG), Netflix (NFLX), Johnson & Johnson (JNJ), Harley-Davidson (HOG), Lockheed Martin (LMT), Philip Morris (PM)

Středa: Verizon (VZ), Halliburton (HAL), Las Vegas Sands (LVS)

Čtvrtek: Intel (INTC), Snap (SNAP), Mattel (MAT), Southwest Airlines (LUV), AT&T (T), American Airlines (AAL)

Pátek: Honeywell (HON), American Express (AXP)

Americký trh s bydlením

Ve čtvrtek Národní asociace realitních kanceláří zveřejní údaje o stávajících prodejích domů za měsíc březen a konsenzuální prognóza by měla ukázat, že stávající prodej domů vzrostl o 0,9 % na 6,18 mil., po únorovém poklesu o 6,6 %. V pátek se dočkáme zveřejnění statistik prodejů nových domů, kdy je očekáván růst o 12 % na 885 tis, po prudkém poklesu v předchozím měsíci o 18,2 %.

Makrokalendář

V průběhu obchodního týdne by investory měly zajímat výsledky výrobních indexů nákupních manažerů PMI za měsíc duben z důležitých světových ekonomik - Německa, Velké Británie, Francie a USA. Bude se však jednat pouze předběžné výsledky, tudíž by dopad na trhy neměl být příliš drastický.

Ve Spojených státech je očekáván nárůst kompozitního indexu PMI na 59,9 b., proti údajům 59,7 b. z března. Kompozitní index PMI, který měří kombinovanou produkci odvětví výroby i služeb, je považován za dobrého průvodce poukazujícího na celkové ekonomické zdraví.

Kromě PMI se dočkáme nejnovějších údajů z amerického trhu práce v podobě počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které v minulém týdnu padly na před pandemické minimum.

Zasedání Evropské centrální banky (ECB)

Evropská centrální banka by měla na svém čtvrtečním zasedání měnové politiky udržet úrokové sazby na současné nízké úrovni beze změny. Prezidentka Christine Lagardeová na svém následné tiskové konferenci podá výhled ohledně budoucího nastavení tempa nákupu dluhopisů. ECB posílila svůj program expanzivní politiky, aby zabránila růstu negativních dopadů pandemie v evropském regionu. Nedávné známky rychlého oživení a zrychlující tempo vakcína by mohly vyvolat otázky, kdy ECB sundá nohu z plynu. To však zřejmě k výrokům na minulém zasedání evropské banky není stále aktuální…

Evropská centrální banka totiž na svém březnovém zasedání oznámila, že v příštím čtvrtletí výrazně zrychlí tempo dalšího tištění peněz, než jaké uplatňovala v prvních měsících letošního roku. ECB po zasedání Rady guvernérů uvedla, že za tímto účelem bude rychleji nakupovat dluhopisy. Objem peněz, který má pro tento program k dispozici, však nezměnila. Současný nouzový pandemický program nákupů aktiv, označovaný jako PEPP, má k dispozici 1,85 bilionu eur. Platit má nejméně do března 2022. Rada guvernérů také uvedla, že bude nákupy dluhopisů přizpůsobovat tržním podmínkám a provádět je tak, aby předešla zpřísnění podmínek financování. Současně zopakovala, že nemusí program PEPP vyčerpat v celé výši, pokud to tržní podmínky dovolí.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality