V otevřené ZOO Jihlava uvidíte také letošní mládě, vzácnou babirusu a mladého samce lamy alpaky

Jde o druhou odchovanou babirusou v jihlavské zoo

Mladý samec babirusy, foto Simona Kubičková

Mládě babirusy sulaweské (Babyrousa celebensis) se narodilo 11. března 2021, podle všeho se jedná o samce a je teprve druhou odchovanou babirusou v jihlavské zoo. Mládě se narodilo samici Ndari pocházející z Velké Británie a samci Salemovi z německého Stuttgartu. Jde o první odchov z tohoto spojení.

Že je Ndari březí a blíží se doba jejího porodu, tušili chovatelé a zoologové již delší dobu. Poslední dny před porodem byla navíc jinak velice klidná a přátelská babirusa ostražitá, nervózní a nedůvěřivá až agresivní i vůči svým chovatelům. Toto její chování se po porodu mláděte, o kterém se chovatelé dozvěděli jen podle zvuků z porodní bedny, ještě více stupňovalo. Proto nechali babirusy v takovém klidu, že až na občasné nahlédnutí, zda je vše v pořádku, u nich po několik dnů ani neuklízeli ubikace. Opatrnost chovatelů se vyplatila a v současnosti je samice Ndari mnohem klidnější a společně se svým mládětem za hezkého počasí již chodí do venkovního výběhu. Při troše štěstí a trpělivosti je tak budou moci zahlédnout i návštěvníci.

V sobotu 24. dubna dovezli zoologové další, nový druh zvířete pro Zoo Jihlava. Jde o mladého ročního samce lamy alpaky (Lama guanicoe f. pacos) pocházejícího ze Zoo Ostrava. Samec jménem Ramon se v prostorném výběhu vedle Haciendy Escondido velice rychle rozkoukal a zabydlel. Alpaky jsou totiž domestikovaným druhem lam s nejasným původem, které jsou zvyklé na lidi a bez sebemenších problémů si zvykají na nové věci i přesuny. Pro jihoamerické indiány byly alpaky a lamy krotké po staletí důležitými hospodářskými zvířaty umožňující jím přežití v nehostinných vysokohorských oblastech And. Ramon se co nevidět dočká rozšíření stáda v podobě nepříbuzné partnerky či partnerek z některé jiné zoologické zahrady.

Babirusa sulaweská je v přírodě i v zoologických zahradách velmi vzácným druhem prasete. Vyskytuje se pouze na indonéském ostrově Sulawesi a několika malých přilehlých ostrůvcích, kde obývá tropické deštné lesy. Vypadá značně bizarně i díky své šedé vrásčité lysé kůži, dlouhým nohám a protaženému úzkému rypáku. Samci mají navíc v horní i dolní čelisti obrovské hákovité špičáky, které jim prorůstají kůží na rypáku a stáčí se jim nad hlavou. Díky tomu vypadají samci babirus nebezpečně až hrozivě, ale tyto zuby jim slouží pouze na ozdobu a k vzájemnému imponování. Pro svou křehkost totiž neslouží k obraně ani k vzájemným soubojům, jak lidé původně předpokládali. Protože kly samců místním domorodcům připomínaly parohy, dostaly podle nich babirusy i svoje jméno. V indonéštině znamená slovo babi prase a rusa jelen, dohromady tedy prasojelen. Babirusy jsou jako ostatní prasata všežravci, jen si nevyhrabávají potravu ze země, ale spíše ji pomocí štíhlé tlamy sbírají z půdy a vytahují zpod kořenů a kamenů. Žijí v relativně malých skupinách do maximálně deseti jedinců. Na rozdíl od ostatních prasat se velice pomalu rozmnožují, protože samice rodí pouze jedno, maximálně dvě, velice malá mláďata.

V současnosti jsou v rámci České republiky babirusy k vidění pouze v Zoo Jihlava, kde chováme jednoho samce a tři samice. Devítiletý samec Salem byl do Jihlavy dovezen v roce 2018 ze Zoo Stuttgart. Nejstarší ze samic je jedenáctiletá Rose pocházející z USA, které se u nás narodila dcera Anička, která je naopak se svými třemi roky naše nejmladší samice. Sedmiletá Ndari, která se stala mámou nyní, pochází z velké Británie ze zoo South Lakes. V celé Evropě je nyní chováno do 40 jedinců babirus.


 




Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky