Hotovost a hypotéka – jaké představy mají banky o použití vašich vlastních zdrojů?

Žadatel o hypotéku se může zbavit povinnosti disponovat vlastními zdroji v případě, kdy dá bance do zástavy nemovitost či nemovitosti v dostatečné zástavní hodnotě, viz https://www.kurzy.cz/zpravy/591357-hypoteka-s-nulovou-akontaci--ziskat-jiz-muzete-i-v-roce-2021/.
Jestliže žadatel o úvěr tuto možnost nemá, je třeba, aby disponoval prostředky ve výši min. 10 % celkových investic. Banku přitom zajímá, z jakých zdrojů jsou tyto prostředky čerpány.

Jak banka pohlíží na kombinaci více úvěru?

Pokud tyto prostředky prochází z jiných úvěrů, banka zkoumá, jestli tento úvěr neovlivní negativně schopnost žadatele splácet hypotéku a budoucí splátky tohoto úvěru mu tak započítá do výdajů. Stejně tak, banka bude chtít potvrzení toho, že žadatel tento úvěr skutečně získá. Máte-li v plánu kombinovat hypotéku s dalším úvěrem, věnujte pozornost tomuto článku: https://www.kurzy.cz/zpravy/579699-kombinace-hypoteky-a-uveru-ze-stavebniho-sporeni-kdy-je-mozna/

Využití hotovosti při jednorázovém čerpání úvěru

V případě jednorázového čerpání úvěru, tj. koupě, refinancování apod., žadatel o úvěr používá vlastní peníze spolu s prostředky z hypotéky, tj. zasílá je ve smluvenou dobu a ve smluvené výši na účet, na který odchází peníze z hypotéky.

Využití hotovosti při postupném čerpání úvěru

V situaci, kdy dochází k postupnému čerpání, např. v rámci výstavby či rekonstrukce, banky zpravidla vyžadují, aby žadatel o úvěr nejdříve použil své prostředky a následně až čerpal hypotéku. Tj. pokud žádáte o úvěr např. na 5 000 000 na výstavbu s tím, že další 1 000 000 hradíte z vlastních zdrojů, banka bude vyžadovat použití a doložení použití vlastních prostředků a až následné čerpání hypotéky, přičemž to, že vlastní peníze byly skutečně použity na investice do nemovitosti banka kontroluje prostřednictvím protokolu o stavu stavby. Stejný princip přitom platí i pokud žadatel skládá akontaci hypotéky z jiného úvěru, tj. nejdříve jsou použity peníze z tohoto úvěru a až následně peníze z hypotéky.

Pokud žadatel zvládne realizovat veškeré investice do nemovitosti za nižší částku, má možnost část hypotéky nevyčerpat, případně lze také zpětně refinancovat část vlastních zdrojů, viz https://www.kurzy.cz/zpravy/543241-hypoteka-na-rekonstrukci--na-co-se-ptat-pri-porovnavani-nabidek/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky