Dubnové recepty a jejich sezónní chutě: polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem
Zelený chřest je už několik let v kurzu. To sice neznamená, že ho musíte nutně jíst, ale rozhodně stojí za to, na něj upozornit. Třeba právě naprosto delikátní záležitostí – chřestovou polévkou, provoněnou cibulí, česnekem a bílým vínem, kterou jsme zjemnili smetanou a posypali hoblinkami tvrdého ovčího sýru. Proč znovu zažívá zelený chřest renesanci? Snadno se s ním pracuje, skvěle chutná a navíc je velmi výživný. Za všechny jeho benefity jmenujme vysoký obsah kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév.
Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz
Recept na polévku ze zeleného chřestu s ovčím sýrem
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: *
Ingredience:
10 stonků zeleného chřestu
1 střední cibule
3 stroužky česneku
100 ml bílého suchého vína
500 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
50 g tvrdého ovčího sýru
50 g másla
cukr, sůl, pepř, čerstvý kopr
Postup:
1. Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky.
2. Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme.
3. Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou
a vaříme cca 20 minut.
4. Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit.
5. Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.
Tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem
- Sváteční pivní rohlíky