Potlačení ruchů ve sluchátkách: rozdíl mezi aktivním potlačením, blokováním, nebo maskováním hluku a šumu

Pokud uvažujete o nových sluchátkách, asi jste narazili na technické výrazy, které zní na první pohled velmi podobně, ale ve skutečnosti se zásadně liší. Jaký je rozdíl mezi aktivním potlačením (ANC, Active Noise Cancelling) či blokováním (Noise Blocking) hluku? A co znamená maskování hluku nebo šumu (Noise Masking)? Pokud pochopíte rozdíly mezi těmito nuancemi, vyberete si ta správná sluchátka pro vaše potřeby. Ať už si chcete vytvořit pohodovou atmosféru pomocí hudby, soustředit se, nebo potlačit svět kolem sebe a překrýt rušivé zvuky, které vám nedávají spát, existuje pro vás řešení.


Zaměříme se na vysvětlení tři různých přístupů používaných ve sluchátkách k potlačení okolního hluku – aktivní potlačení, maskování a blokování zvuků okolí. Bez zbytečných technických podrobností si vysvětlíme, čím se liší a k jakým účelům se jednotlivé technologie hodí.

Noise Blocking – také nazývané jako pasivní redukce nebo izolace hluku

Tento pojem zní technicky, ale ve skutečnosti se jedná o velmi jednoduchou věc. Blokování hluku je v podstatě to samé, jako když si prsty zacpete uši. Až budete na rušné ulici, zkuste to – vytvoříte jednoduše fyzickou bariéru mezi vámi a rušivým hlukem. Tento způsob je označován jako pasivní redukce šumu nebo blokování hluku. Pasivně tlumí okolní hluk jakákoli ucpávka, která vytvoří popsanou bariéru. K pasivnímu utlumení není třeba žádná elektronika, technologie či mikrofon a nejde zapnout ani vypnout.

Přesto se jedná o nedílnou součást sluchátek, která při správném provedení tvoří první vrstvu tlumící nežádoucí zvuky okolí. Dobré utěsnění silikonových koncovek nebo správně přiléhající velká sluchátka zajistí v tomto ohledu výrazný efekt. Jde však spíš o biologii než o technologii. Protože existuje nespočetné množství tvarů a velikostí lidského ucha, je třeba studovat, měřit a testovat. Důkazem toho, jak je třeba brát v úvahu rozdíly ve tvaru lidských uší, dokazují například nejnovější sluchátkové koncovky StayHear™ Max používané u nejnovější generace absolutně bezdrátových sluchátek Bose.

Sečteno a podtrženo – blokování hluku může být efektivní, ale aby sluchátka zajistila skutečné výrazné odhlučnění, musí být použito v kombinaci s dalšími technologiemi.

Noise Cancelling – česky často označované jako aktivní potlačení hluku nebo ruchů (ANC)

Noise Cancelling je populární pojem a dost možná je to technologie, kterou hledáte. Od blokování hluku nebo chcete-li pasivního odhlučnění se liší tím, že využívá aktivní elekroniku. Bose použil Acoustic Noise Canceling™ (ANC) ve sluchátkách asi před 20 lety jako první a tato technologie bude vždy spojena s touto značkou. O ANC by se dalo mluvit celý den, nám bude ale stačit pochopit základní princip.

Sluchátka s ANC využívají technologii, kterou je nutné napájet pomocí baterie. I bez napájení lze však sluchátka s ANC využít s benefitem výše popsaného pasivního blokování.

Jak funguje Noise Cancelling? Sluchátka s aktivním potlačením hluku doslova odposlouchávají zvuk kolem vás a zabraňují jeho průniku do uší. K tomu jsou využívány miniaturní mikrofony zabudované do sluchátek nebo koncovek do uší, které snímají frekvence a intenzitu hluku okolí a do uší posílají opačný signál. Vnější hluk se v kombinaci s tímto signálem vyruší. Akustičtí inženýři by problematiku vysvětlili mnohem složitěji, protože se jedná o velmi náročnou elektronickou operaci, ale nám toto vysvětlení nyní stačí.

Noise Blocking snižuje tedy pomocí fyzického zatlumení intenzitu ruchů, které se dostávají do uší a Noise Cancelling vytváří automaticky další, aktivní elektronickou „bariéru“.

Kdy využijete sluchátka s potlačením hluku (ANC)? Tato technologie je ideální vždy, kdy to s poslechem hudby, audioknih, podcastů nebo filmů myslíte vážně a nechcete se nechat rušit okolím. Sluchátka s ANC se stávají součástí každodenního života a stále více lidí je používá při práci, telefonování, cestování i pro lepší soustředění.

Noise Masking – někdy označované jako Sound Masking

Teď víme, že blokování hluku vytváří fyzická bariéra a aktivní potlačení hluku přidává další, elektronické zatlumení. Co však znamená maskování hluku nebo šumu?

Věda o maskování se zabývá úplně jinými principy. Namísto použití elektroniky k potlačení rušivých zvuků pracuje maskování s tím, jak vnímá zvuky náš mozek. Maskování pouští do uší další zvuk, jehož úkolem je odvést pozornost od skutečného hluku okolí. Tento způsob kombinace dvou zvuků se ukazuje jako velmi efektivní – správně zvolený konstantní zvuková kulisa může totiž způsobit to, že mozek bude méně vnímat nepravidelné rušivé elementy. Příkladem maskování hluku jsou přístroje vydávající takzvaný bílý šum, tedy uklidňující konstantní zvuk.

Kdy a proč zvolit maskování hluku a kdy aktivní potlačení?

Vše záleží na tom, jaký druh ruchů a při jaké příležitosti potřebujeme potlačit. Zároveň je třeba vzít v úvahu, že žádná technologie nemůže zvuk okolí eliminovat stoprocentně. ANC je velmi vhodné využít pro poslech nebo lepší soustředění v prostředí s množstvím nízkofrekvenčního zvuku, jako je například hluk letadla, motoru autobusu nebo ruchu kanceláře.

Pro eliminaci nepravidelných zvuků, jako je třeba chrápání, se více hodí maskování. Společnost Bose proto implementovala tuto technologii do aktivních špuntů do uší Sleepbuds™ II. Noise Masking pomáhá uživatelům lépe usínat a klidněji spát. Špunty kombinují efekt blokování hluku s uklidňujícími „maskujícími“ zvuky. Výsledkem je, že mozek ignoruje hluk, který by jinak uživatele rušil. Použití popsaných špuntů je mnohem účinnější než efekt zvukového automatu s bílým šumem, protože kýžený zvuk jde přímo do uší.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika