Jak si zútulnit pergolu

REKLAMA       Inzerce, 7.6.2021

Máte na zahradě pergolu, ale pobyt pod ní vám znepříjemňuje slunce, vítr nebo chladné počasí? Poradíme vám, jak si pergolu vybavit, aby už váš komfort nic nenarušilo. Se správným příslušenstvím budete navíc pod pergolou moct nerušeně odpočívat téměř po celý rok.

Centrum zábavy i odpočinku

Během léta mohou pergoly sloužit téměř jako další plnohodnotný pokoj. Jsou jako stvořené pro odpočinek a setkávání s rodinou a přáteli. Komfort pergoly ale nespočívá v pouhé konstrukci. Záleží především na tom, jak si ji zařídíte. Možností je nespočet. Pod pergolu můžete umístit gril nebo si tam vytvořit kuchyňský kout a užívat si venkovní stolování. Jednoduše z ní také vytvoříte oázu odpočinku. Stačí ji doplnit o popínavé rostliny, houpací síť nebo čtecí křesílko. Schováte pod ni ale třeba i vířivku. Atmosféru, v níž zapomenete na všechny starosti, dokreslí dekorace, mezi oblíbené patří například závěsné lapače snů nebo macramé gobelíny.

Zastřešení je základ

Ať je vaše zahradní pergola dřevěná nebo hliníková, neobejde se bez zastřešení, které vás ochrání před horkými slunečními paprsky i deštěm. Hliníkové pergoly české výroby mohou být zastřešené posuvnou látkou nebo pomocí otočných lamel. Maximální pohodlí při nízké spotřebě energie vám přinesou moderní bioklimatické pergoly, jejichž hliníkové lamely lze naklápět až po úhel 140°, takže si pod pergolu můžete pustit přesně tolik slunce, kolik si budete přát. Naklápění lamel navíc umožňuje pod pergolou větrat. Zavřené lamely do sebe dokonale zaklapnou a bezpečně vás tak ochrání před deštěm. Dešťová voda je pak odváděna do žlabu, který je ukrytý v nosných nohách.

Nenechte se rušit

Abyste nemuseli vstávat od rozečtené knihy nebo vylézat z vířivky, můžete střechu pergoly ovládat pomocí dálkového ovladače nebo ji jednoduše přes chytrou aplikaci propojit s vaším telefonem nebo tabletem. Díky tomu zajistíte pod pergolou příjemné klima s dostatečným předstihem. Chcete se pod pergolou bezstarostně věnovat konverzaci s přáteli nebo odpočinku a starost o regulaci světla pustit z hlavy? Bioklimatické pergoly můžete doplnit o sluneční čidlo, které střechu pergoly automaticky zavře, když začne slunce příliš pálit.

Boční stínění pro větší soukromí

Dalším praktickým doplňkem pergoly jsou svislé nebo boční clony, které se postarají o to, aby váš pobyt venku nenarušovaly pohledy sousedů či kolemjdoucích. Slouží také jako skvělá ochrana před horkem, ostrými paprsky zapadajícího slunce a větrem. Fasádní clona Unirol například díky zipu, který je navařen po obou stranách látky, odolá větru až o rychlosti 90 km/h. Výhodou těchto látkových venkovních rolet, které si můžete nechat vyrobit na míru, je nepřeberné množství barev a typů látek. Není tedy problém sladit je s vybavením pergoly nebo fasádou domu. Textilie jsou odolné proti vodě a vyblednutí. Můžete vybírat z látek, které se postarají jak o zastínění, tak i o úplné zatemnění. Speciální perforované látky navíc obsahují malé otvory, které vám při stažených clonách zajistí potřebné soukromí, ale nebudou vám bránit ve výhledu ven.

Pod pergolou nejen v létě

Myslíte si, že venku pod pergolou není možné strávit téměř celý rok? Stačí ji doplnit o venkovní vytápění. Se zastřešením a staženým bočním stíněním navíc pergolu vyhřejete velmi rychle. Během letních party, které se často protáhnou až pozdě do noci, se neobejdete ani bez osvětlení. Přímo do lamel nebo na nohy pergoly můžete například umístit LED světelné pásky, které lze vybírat z několika barev. Do té správné nálady při různých událostech i během odpočinku vás nejlépe dostane hudba, proto využijte také možnosti doplnit pergolu o zabudované reproduktory.

Bioklimatická pergola vám zajistí pohodlí za každého počasí | Climax.cz

Bioklimatická pergola Espacio díky zabudovanému osvětlení dotvoří atmosféru večera | Climax.cz

Teplotu a sluneční paprsky pod pergolou Med Twist lze regulovat pomocí hliníkových lamel | Climax.cz

Jako boční zastínění pergoly lze použít například svislou fasádní clonu Unirol | Climax.cz

Na terase vás před nízkým sluncem i bočním větrem ochrání venkovní screenové rolety Unirol | Climax.cz

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada