Klíšťata na zahradě: jak eliminovat jejich výskyt

Asi není třeba zdůrazňovat, že infikované klíště může být opravdovou hrozbou pro naše zdraví. Přestože většina z nás se před výpravou do lesa či do přírody chrání nějakým repelentem proti klíšťatům, nezřídka zapomínáme, že klíšťata se mohou vyskytovat i v našich zahradách. Jak účinně eliminovat množství klíšťat v zahradě, s tím poradí Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.

Přerostlá tráva je hlavním útočištěm klíšťat

„Klíšťata se nejčastěji vyskytují ve vysoké trávě, nejúčinnější obranou je proto její pravidelné sečení sekačkou nebo zahradním traktorem. Ovšem nelze předpokládat, že by se někdo spokojil se zahradou, která bude vypadat jako fotbalové hřiště bez dalších rostlin, keřů a stromů. V běžné zahradě najdeme nějaký ten květinový nebo zeleninový záhon, živý plot nebo okrasný keř. Vyšší hustý porost poskytuje klíšťatům přesně to, co potřebují – stín a vlhkost. Skvělým útočištěm pro klíšťata může být i hromada listí nebo kompost. Bohužel zejména dětem budeme těžko vysvětlovat, že se při hraní v zahradě mají některým místům vyhýbat. Proto je důležité udělat v zahradě jistá opatření,“ říká Petr Tichý.

Klíšťata pod kontrolou. Zahradu rozdělte, vysaďte rostliny, které klíšťata nesnáší, a udržujte kompost v kompostéru

Pokud myslíte v zahradě na ptactvo nebo hmyz, a proto jste část zahrady ponechali divokou, oddělte ji od zbytku zahrady plůtkem, v případě, že máte děti nebo pejska, aby se tak do této části zahrady nedostali. Příroda a její návštěvníci tak nebudou rušeni a děti ani domácí mazlíček si odtud nepřinesou klíště.

Vysaďte v zahradě rostliny, které klíšťatům nevoní. Mezi takové patří například levandule, která nám lidem naopak voní příjemně, ale odpuzuje například i komáry. Mezi další rostliny, jež odpuzují klíšťata, patří také česnek, rozmarýn nebo máta – ty můžete strategicky rozsadit i v květinových záhonech. Využití najdou následně i v kuchyni. Na mátu však pozor, rychle se rozrůstá a může zaplevelit celý záhon. „Klíšťata nesnášejí ani kopretiny stračkolisté, které působí jako přírodní insekticid,“ doporučuje Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.

Kompost a listí nepatří jen tak na hromadu, ale do kompostéru. Ten si dnes můžete zakoupit již hotový. Spolehlivě zamezí přístupu dětí a domácích mazlíčků ke kompostu, zároveň v takovém kompostéru vzniká prostředí, které na jedné straně urychlí proces kompostování, na straně druhé takové prostředí není po klíšťata atraktivní.

Postřiky proti klíšťatům? Můžete zvolit i přírodní variantu

Na trhu lze zakoupit řadu chemických postřiků, které klíšťata hubí nebo odpuzují. Patříte-li k těm, kteří se chemii v zahradě raději vyhýbají, můžete zkusit vyrobit náplň do postřikovače z domácích ingrediencí: najemno nakrájíme několik stroužků česneku a necháme je louhovat 24 hodin v rostlinném oleji. Výluh důkladně přecedíme, aby nám česnek neucpal postřikovač. Rozmícháme jej ve vodě s kapkou saponátu. Zde je třeba trošku experimentovat s vhodnou koncentrací, protože různé odrůdy česneku mohou mít různou sílu. Postřik proto nejprve raději vyzkoušejte jen v malé části zahrady, abyste měli jistotu, že neuškodí rostlinám.

Pozor: I přes veškerá opatření bohužel nikdy nebude na 100 % jisté, že klíště vaši zahradu nenavštíví. Proto je vhodné zvážit také použití vhodných repelentů či očkování.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada