Chráníme své čtyřnohé kamarády včas a dostatečně?

Borelióza je čím dál rozšířenější, nakazí i psa

S příchodem hezkého počasí vyrážíme do přírody mnohem častěji. I našim čtyřnohým kamarádům svědčí pohyb na čerstvém vzduchu nejlépe a umí nám skvěle zlepšit náladu. Mají ale spoustu nepřátel, kteří na ně venku číhají a následně umí potrápit celou domácnost. Klíšťata, blechy, všenky a jiní parazité každoročně děsí všechny chlupaté kožíšky.

Zvířecí láska a oddanost nezná hranic, proto by péče o miláčky na čtyřech tlapkách měla být samozřejmostí a na jejich zdraví i pohodlí by mělo záležet každému majiteli. Základem spokojeného života mazlíčků je naše pozornost, kvalitní a vyvážená strava, dostatek pohybu a ochrana před parazity i dotěrným hmyzem. Oni se nám za to pak odvděčí dlouhými roky zdravého a aktivního života a svou milou společností.

Nepříjemné překvapení

Našim čtyřnohým kamarádům se snažíme dávat jen to nejlepší a většina z nás je považuje za členy rodiny. Nikdo z nás si nechce z procházky přinést domů překvapení v podobě protivných vetřelců. Takové blechy umí znepříjemnit život úplně všem členům domácnosti, nejen zvířatům. Jsou noční můrou všech chovatelů. Zablešené zvíře opravdu trpí a dostat blechy z pelíšků či boudiček mazlíčků je dost náročný úkol. Je proto mnohem lepší, když se jim takový hmyz bude raději vyhýbat.

Hrozba jménem borelióza

Toto závažné onemocnění nervové soustavy je v našich zeměpisných šířkách čím dál rozšířenější. Přenáší ho zejména infikovaná klíšťata, ale také komáři, ovádi, muchničky a další hmyz. Nakazit se jím může nejen člověk, ale i pes nebo kočka. Na zvířatech se však začátky onemocnění rozpoznávají jen velmi obtížně, a tak pro ně představuje opravdu vážné ohrožení. Jak tedy zabránit psím i kočičím nepřátelům, aby je trápili?

Prevence je základ

Ochrana před klíšťaty, blechami, všenkami a jinými zvířecími parazity je předpokladem ke spokojenému a zdravému životu nejen pro čtyřnohé kamarády. Také jejich majitelé ocení vycházky do přírody bez zbytečného stresu a pohodlí čistého domova. Lze toho snadno docílit třeba použitím prostředků proti parazitům. Chovatelé si dnes mohou vybrat z různých variant od speciálních obojků, přes tablety či spreje až po pipety obsahující účinný roztok.

Mezi nejoblíbenější patří právě zmíněné pipety, protože jsou nejen snadno dostupné, ale i jejich aplikace je jednoduchá a účinek bývá velmi spolehlivý. K takovým se řadí například přípravky Fypryst pro kočky i psy v různých velikostech objemu od S až po XL.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky