Imperial News – Švýcarská vláda utratí 5 mld. CHF za bojové letouny Lockheed Martin

Švýcarská vláda utratí 5 mld. CHF za bojové letouny od Lockheed Martin. Rozhodnutí vybrat F-35 A Lightning II jako další generaci bojového letounu si pravděpodobně vyžádá referendum.

Švýcarsko hledá nové bojové letouny od roku 2008 a hlavním kandidátem byl na začátku švédský Gripen. V roce 2014 ale 53 % Švýcarů odmítlo koupit 22 švédských stíhaček JAS-39C/D Gripen za tři miliardy švýcarských franků

Švýcarské vládě již nezbývá příliš času, protože do roku 2030 musí vyměnit stárnoucí flotilu lehkých cvičně-bojových stíhaček F-5E/F a víceúčelových stíhaček F/A-18C/D Hornet. Původně Švýcarsko v 90. letech nakoupilo 26 F/A-18C a osm dvoumístných F/A-18D. Po nehodách ale v inventáři zbývá švýcarského letectva zbývá 25 F/A-18C a pětice F/A-18D. Z původně 35 letadel F-5E a 12 dvoumístných F-5F je aktivních jen 15 letounů verze „E“ a čtyři verze „F“.

Vláda dosud zvažovala čtyři kandidáty ‒ Lockheed-Martin F-35A Lightning II, Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Dassault Rafale a Airbus Eurofighter Typhoon. Naopak JAS-39E/F Gripen před rokem vypadl, protože neplní švýcarská kritéria. V minulém roce ve Švýcarsku probíhaly letové testy výše jmenovaných kandidátů. Švédové se ale testů nezúčastnili, protože Švýcaři požadovali jen operačně provozované letouny, což Gripen E zatím není.

Lockheed Martin Corporation (LMT) zakončil včerejší obchodní seanci 1,5% růstem, přičemž akcie společnosti od začátku roku posílily o 6,5 %. Americký zbrojař zveřejní výsledky za druhý kvartál roku již 27. července 2021.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality