Closing Bell (22. 7. 2021) – Akcie poblíž historických maxim, ECB za námi, čeká se na FED!

Hlavní zámořský akciový index S&P 500 uzavřel čtvrteční obchodní seanci posledního červencového týdne poblíž historických maxim, když největší zisky připisovaly akcie technologického a zdravotnického sektoru. Republikáni v americkém Senátu podle očekávání zablokovali pokus o zahájení projednávání infrastrukturního balíku, na němž se senátoři z obou hlavních politických stran dohodli s prezidentem Joem Bidenem. Demokraté chtěli procedurálním hlasováním zrychlit schvalovací proces, republikáni však tvrdí, že před zahájením rozpravy potřebují vyjasnit více podrobností návrhu.

V týdnu končícím 17. července se počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti neočekávaně vyšplhal o 51 tis. na 419 tis., což je devíti týdenní maximum, odhady ekonomů čekaly růst o 350 tis. žádostí. Analytické domy však očekávají opětovný návrat k poklesovému trendu.

Po zasedání ECB se investoři nyní těší na měnově politické zasedání Federálního rezervního systému, které se bude konat v příštím týdnu. Očekává se další diskuse o postupném utahování expanzivní politiky, i když předseda Jerome Powell opakovaně uvedl, že trh práce stále nedosahuje stanoveného cíle.

Výnosy dluhopisů amerického ministerstva financí po datech ztrácely. Banky a sektor financí pod propadem výnosů ztrácely. Dařilo se technologiím, které sbíraly nové zisky, jelikož nižší výnosy činí investice s delší dobou návratnosti atraktivní.

Akcie společnosti Domino’s Pizza Inc (DPZ) vyskočily o více než 14 % poté, co řetězec přinesl čtvrtletní výsledky, které překonaly očekávání a to díky novým položkám v nabídce sortimentu. Aerolinky Southwest Airlines (LUV) poklesly o 3,5 % pod tíhou čtvrtletních výsledků, které sice byly lepší než se očekávalo, report však zastínila pokračující hrozba Delta mutace koronaviru. Ta představu novou hrozbu po obnovující se poptávku po cestování a letecké dopravě. Letecký dopravce American Airlines (AAL) očekává, že celkové tržby ve 3Q budou nižší o zhruba 20 % v porovnání se stejným obdobím 2019. Provozní výnos za 2Q naplnil průměrný odhad analytiků.

Na kryptoměnovém trhu opět zazářil šéf a zakladatel Tesly Elon Musk, když oznámil, že jeho společnost SpaceX vlastní ve svém portfoliu kryptoměny bitcoin, ethereum a dogecoin. Podle Muska se těžba bitcoinu přesouvá k obnovitelné energii a Tesla hodlá opětovně začít přijímat platby v kryptu. Opětovná manipulace trhem, která by mu na akciovém trhu neprošla.

Musk na začátku roku uvedl, že Tesla nakoupila do své bilance bitcoiny s cílem držet je jako platidlo za nové vozy. Následně však kritizoval vysokou energetickou náročnost těžby bitcoinu a přijímání krypta za vozy Tesla pozastavil, čímž shodil cenu a velmi pravděpodobně v posledních dvou měsících opět nakupoval.

Evropská centrální banka ponechala dnes na svém červencovém zasedání dle očekávání úrokovou sazbu pro refinanční operace beze změny na 0 % a depozitní sazbu na stávajících -0,50 %. Hlava ECB Christine Lagardeová oznámila, že ekonomické zotavování pokračuje, mutace delta je však nadále zdrojem nejistoty. Banka potvrdila své červnové hodnocení finančních podmínek a inflačního výhledu a nadále očekává, že nákupy aktiv na základě programu PEPP budou během současného kvartálu probíhat podstatně vyšším tempem než v prvních měsících roku.

Sazby zůstanou na současné nebo nízké úrovni, dokud ECB neusoudí, že nastal dostatečný pokrok v inflaci, který je konzistentní s její stabilizací na 2% inflačním cíli ve střednědobém horizontu.

Ekonomika eurozóny je podle centrální banky ve třetím kvartálu na cestě k silnému zotavení, přesto by mutace delta mohla podkopat zotavování především ve službách, cestovním ruchu a pohostinství. Návrat na předpandemické úrovně je očekáván v prvním kvartále roku 2022. Podle Lagardeové je výhled pro inflaci stále pod cílem centrální banky. Očekává se, že inflace začne znovu ustupovat začátkem příštího roku, kdy by se měl vytrácet dopad současných faktorů.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality