Pozor na započítávání kauce oproti nájmu, může to být trestný čin

Na konci června vypršelo moratorium na podání insolvenčního návrhu, které vyvolala pandemie koronaviru a snaha státu její ekonomické dopady zmírnit. Jak upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad, který se specializuje na insolvenční právo, lze proto v druhé polovině roku očekávat dramatický nárůst firemních insolvencí. Neočekávaný dopad to přitom může mít i na majitele prostor, ve kterých firmy v insolvenci působí – přestože pronajímatelé zpravidla drží kauci často ve výši až šesti nájmů, nemohou ji v průběhu insolvenčního řízení za určitých okolností již započíst oproti dluhu na nájmu.

„Pronajímatelé počítají s tím, že kauci, kterou od nájemců mají, mohou použít nejen například na opravu nemovitého prostoru, který nájemce poškodí, ale i při dluhu na nájemném. To je sice zpravidla možné, ale ocitne-li se nájemce v insolvenci, jsou možnosti pronajímatele omezené. Nezákonné započítání kauce oproti nájmu pak může být posouzeno jako maření uspokojení ostatních věřitelů,“ říká advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad. „V krajním případě se tak může jednat i o trestný čin,“ dodává.

Pronajímatelé by si tak měli v případě, že by chtěli u nich uloženou kauci využít na zaplacení dlužného nájemného, dát velký pozor. Započtení v průběhu insolvenčního řízení je zpravidla vyloučeno, dojde-li ke splnění podmínek pro započtení po rozhodnutí soudu o způsobu řešení úpadku, v určitých případech však i dříve. Kauce využívají zpravidla všichni pronajímatelé nemovitostí, většinou dosahuje výše tří až šestinásobku měsíčního nájemného.

Zákon ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru, který do 30. června 2021 odložil povinnost podat insolvenční návrh, podle advokáta namísto skutečného řešení pouze uměle oddálil reálné následky koronavirové krize v určitých oborech a lokalitách. Je možné, že část dlužníků se rozhodla počkat s podáním insolvenčního návrhu s nadějí na určité zlepšení situace. „Pokud se však ani v této lhůtě nestalo jejich podnikání opět ziskovým, pravděpodobně v nejbližší době přistoupí k podání insolvenčního návrhu. V průběhu insolvenčního řízení je pak možnost pronajímatele kauci započíst výrazně omezena,“ upozorňuje Pavel Strnad z AK Polverini Strnad. „Pronajímatelé by proto už předem měli myslet na určitou právní ochranu – například své nájemce prověřovat insolvenčním testem.“


Právní ochrana majetku je speciální produkt určený vlastníkům nemovitostí, veřejně registrovaných věcí (kam patří například veterány, jachty, letadla nebo podíly ve společnostech) a cenných předmětů, kteří chtějí přistoupit zodpovědně k sobě a ke svému nejbližšímu okolí a vyvarovat se konfliktním a nákladným přechodům majetku v rámci dědictví, majetkových ztrát v případě rozvodu, možným podvodům, závisti či škodám z pouhých nedopatření.

Advokátní kancelář Polverini Strnad funguje na trhu téměř 20 let. Po celou dobu své existence usnadňuje svým klientům podnikání a nabízí komplexní business řešení včetně nadstandardních služeb – jako jsou například záruky na smlouvy, upozornění na závazné termíny nebo přípravy jednoduchých obchodních shrnutí právních dokumentů. Kancelář působí v Praze, Římě, Brně a Bratislavě. Jejími zakladateli jsou Pavel Strnad a Giampaolo Polverini.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy