Jak z dětského pokoje vytvořit pokoj pro prvňáka

Úkolů je hned půl, když má školák dobrý stůl! První školní den s sebou přináší hodně stresu, nákupů i organizace. České nakladatelství Poketo se i tento rok postará, abyste přípravu na září zvládli ve zdraví a vaši předškoláci a předškolačky měli parádní pokoj hodný skutečného prvňáčka. Jak prostor rozvrhnout a na co určitě nezapomenout, radí Adéla Švecová z nakladatelství Poketo, které nabízí edukační pomůcky, knihy a hry pro děti od 3 do 10 let

Sotva se narodili a udělali první krůčky… a už je tady škola! Všechny rodiče budoucích prvňáčků tak čeká nelehký úkol – přetvořit plně dětský pokojíček na pokoj budoucího školáka.

Úkolů je hned půl, když má školák dobrý stůl!

Nedá se nic dělat, některé hračky budou muset uvolnit místo novému králi dětského pokoje. Kvalitní stůl je základ a jeho výběru byste měli věnovat velkou pozornost. Co si pohlídat?

● Plocha musí být dostatečně velká, aby se na ni vešlo vše potřebné, a malému rozumbradovi se u něj musí především dobře sedět. 

● Stůl má být u přirozeného zdroje světla – u okna. „Nezapomeňte ani na doplňkový zdroj v podobě lampičky, která má stát tak, aby si při psaní dítě nestínilo rukou. Hlavní osvětlení dětského pokoje by mělo být útulné, takže v teplých tónech, na učení naopak zvolte lampičku se studeným světlem, které nemá tlumivé účinky,” vysvětluje Adéla Švecová.

● Stůl musí doplňovat vyhovující židle. Zvolte ergonomickou, s nastavitelným polohováním, s opěrkou na záda (případně i na nohy), s područkami a kolečky.

„Ujistěte se, že má stůl dostatečné množství šuplíků, nebo sežeňte organizéry a poličky. Prvňáček určitě nedostane hromadu učebnic, slovníků a doplňujících materiálů, ale schopnost třídit pomůcky a organizovat učivo ještě v životě mockrát využije,” dále doporučuje Adéla Švecová.

Systém v ukládání všech věcí vám pomohou udělat Samolepky na šuplíky. Samolepicí ikonky budou hlásat už z dálky, jestli se v poličce ukrývají sešity, omalovánky nebo tužky. 

● Učivo by měl mít školák na očích a po ruce. Hodit se bude nástěnka nebo magnetická tabule, na které bude rozvrh hodin a týdenních aktivit. Tip z Poketa: „Nezapomeňte ani na výzdobu stěn. Plakáty udělají skvělou službu jako doplněk i nenásilné připomenutí učiva,” doporučuje Adéla Švecová

Rozdělte prostor

„Barevný koberec, malý stoleček na kreslení, hračky. Doteď byl pokoj jedna velká hernička. První věc, která vás nemine, bude rozdělení prostoru na 3 zóny. Pokoj by měla nově tvořit zóna na učení, hraní a na spánek. Dbejte na to, aby od sebe byly zóny alespoň vizuálně oddělené a jedna nezasahovala do druhé. Každá má totiž svá specifika a je důležité, aby se neprolínaly,” doporučuje Adéla Švecová.

Nejdřív povinnosti… ale nezapomínejte na zábavu 

Zóna na hraní se sice zmenšila, to ale neznamená, že by měl být odpočinek méně důležitý. Nechte tento kus pokoje plně v režii vašeho dítěte a pomozte mu jen s finalizací a detaily. Nezapomeňte na posezení – třeba ve formě barevného koberce, polstrované kostky, taburetu nebo sedacího pytle. Hračky pak spolu s dítětem protřiďte a ty pro nejmenší vyměňte za ty vhodné pro školáky.

Zítra je taky den 

I když se malí školáci od svého nového „dospělého“ života občas odtrhávají těžko, zóna pro spánek by měla být skutečně plně vyhrazená odpočinku. Zvolte uklidňující barvy a naučte dítě (i sebe), že v posteli se už nepracuje. Mozek potřebuje chvíli před spánkem „vypnout“ a není proto vhodné si ještě pod peřinou opakovat učivo. Dopřejte si chvilku na pomazlení a hezkou pohádku. Na povinnosti bude dost času i další den.

Nástup do první třídy bývá stresující, ale nemusí, když víte, jak na to. Užijte si spolu s vaším malým školákem přípravy na jeho velký den.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry