Jak napravit žaludek po letních gastro radovánkách

Po létě by si žaludek zasloužil oddech a restart

Léto se většinou nese v duchu pohody a volna. Vše se zpomalí a my si daleko více dopřáváme dobré jídlo a pití, grilovačky a drinky jsou přirozenou součástí tohoto krásného ročního období. Jak pomoci žaludku v rekonvalescenci po letních gastro radovánkách?

Léto bez pořádné grilovačky by snad ani nebylo léto. Ať už grilujeme tučné sýry, burgery, nebo třeba krkovičku, naše zažívání je vystaveno zatěžkávací zkoušce v podobě konzumační nálože, kterou s sebou gastronomické radovánky přinášejí. Na stole máme nejrůznější omáčky a přílohy a většinou i něco dobrého na zapití, a pokud budeme příliš kombinovat, můžeme skončit s nepříjemnými bolestmi břicha. Většinou se nejedná o nic vážného, z plného žaludku se vyspíme a můžeme začít nanovo. Po takovém období by si však žaludek zasloužil oddech a restart.

Důležité je dbát na dostatečný pitný režim. A ne, mojito ani káva nebo slazené nápoje do něj nespadají. Ideální je zařadit minerální vodu, která doplní živiny a tělo nastartuje. Vhodné je také přidat si na talíř více zeleniny, ale tentokrát čerstvé nebo dušené, nikoli z grilu. A ke svačině si můžeme dát místo smetanové zmrzliny některý z druhů ovoce, jež zrovna dozrávají.

Celkové odlehčení jídelníčku nás příjemně nabije energií a snáze se nám vykročí do sychravého podzimu. „Vyvážená strava je základem zdraví. Samozřejmě, že jedna dvě grilovačky nám nenadělají v těle nevratnou paseku, ale je třeba myslet na to, že všeho s mírou. Neustálá a nekontrolovaná konzumace grilovaných pokrmů už by nám potíže způsobit mohla. Naše tělo má dobrou paměť a může nám to pak vrátit i s úroky. Proto je důležité dopřát svému zažívání i menší oddech,“ doplňuje Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Správnou funkci našeho zažívacího traktu můžeme podpořit i užíváním probiotik. Ta nám pomohou s uchováním mikrobiální rovnováhy ve střevech. Díky správné funkci střev jsme pak schopni vstřebávat do těla potřebné živiny. Probiotika navíc přispívají k lepšímu trávení a regulují ukládání tuků v těle. Jedná se o šikovného pomocníka na cestě za trávicí rovnováhou.

www.double-u.cz




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky