Ostrá chilli jízda: začněte méně pikantními jalapeňos

Společnost dobrých známých, hřejivé sluneční paprsky a chutné jídlo jsou esencemi vydařené zahradní párty. Co kdybychom však tuto prázdninovou sešlost povýšili na oslavu vrcholu léta a okořenili ji špetkou žhavých chutí? Připravte pro své hosty nezapomenutelný chilli zážitek a uspořádejte pravé gurmánské setkání. Poradíme vám, jak na to!

Od začátku přemýšlejte nad detaily

Krásně prostřený stůl vyzývá hosty k ochutnávání, proto důvtipně vyberte ubrus v teplých letních barvách, jež dají vyniknout kontrastu pálivých dobrot. Do jeho středu postavte vázu s čerstvými květinami a přichystejte si své oblíbené svíčky. Nečekejte, až se setmí. Atmosféru celého večera podtrhněte playlistem latinskoamerických rytmů, které všechny dostanou do správné nálady.

Degustujte prozíravě a připravte si plán B

Jestli s dobrotami z pálivých papriček teprve začínáte, postupujte zvolna a pomalu přidávejte. Doslova přepálený start by vás od dalšího degustování spíše odradil. Asi málokdo disponuje plechovým zažíváním, proto vždy papričky jezte v kombinaci s něčím dalším. Nikdy nešlápnete vedle, když začnete méně pikantními jalapenos. Plněné sýrem a smažené v těstíčku či nadrobno nakrájené v guacamole odstartují vaši pekelnou jízdu.

Po ruce mějte přichystanou mističku kysané smetany, jogurtu či sklenici mléka, které požár v ústech spolehlivě uhasí. Kapsaicin, způsobující pálivost, se totiž naváže na tuk obsažený v mléčných výrobcích. Úlevu přinese i kousek suchého chleba, který ostrou složku přirozeně odsaje.

Degustujte prozíravě a připravte si plán B

Nechte se svést nejpálivějšími papričkami světa

Pokud už se řadíte mezi pokročilejší chilli gurmány, troufněte si na ty nejpálivější odrůdy. Tomatová chilli omáčka s papričkou Trinidad Scorpion Moruga bude kralovat šťavnatému hovězímu burgeru přímo z grilu a skvěle se hodí také jako dip k nachos. Preferujete-li ovocnější tóny, bude pro vás domácí švestková omáčka s papričkou Naga Bhut Jolokia od Palíto jako stvořená.

Zchlaďte se barevným koktejlem

Dokonalým doplňkem k letnímu pálivému menu bude klasická či mražená margarita z jahod či manga. Tentokrát ale koktejlovou sklenici místo soli ozdobte mletým chilli. Nebojte se, že by vás pusa pálila ještě víc. Kvalitní tvrdý alkohol působí na kapsaicin podobně jako mléčné výrobky. Na závěr se za svou statečnost odměňte smetanovou zmrzlinou, která bude balzámem na rozpálené chuťové pohárky.

Překvapte hosty zajímavým povídáním o chilli

To, že rostlina papriky pochází z jihoamerického kontinentu, už všichni dávno vědí. Ale tušili jste, že chilli se používá i jinde než v kuchyni a medicíně?

● Extrémní účinky chilli znali už staří Aztékové. Pro fyzický trest nešli daleko a neposlušné děti vystavovali štiplavému dýmu ze zapálených papriček. Malí Indiáni si tak dvakrát rozmysleli, jestli budou zlobit.

● Silné tradice přetrvávají i dodnes, a tak někteří obyvatelé latinské Ameriky nosí náhrdelník se sušenými chilli papričkami, které svého majitele ochraňují před zlými duchy.

● Staří i novodobí šamani jsou však ještě o krok dál. Prášek z papriček přidávají do šňupacích i léčivých směsí, které mohou způsobit halucinace.

„Kapsaicin má silné antibakteriální účinky, a proto se používá k dezinfekci ran i jako konzervant potravin především v rozvojových zemích. Své využití nachází i coby ,repelent‘ na slony. Na ochranu před těmito majestátními zvířaty totiž afričtí domorodci potírají ploty čerstvými chilli papričkami,“ sdílí další zajímavosti o chilli Daniel Všetečka z Palíto.cz.

Odoláte zdravé neřesti?

Kapsaicin neúčinkuje na receptory chuti, zato intenzivně stimuluje buňky spojené s centrem bolesti v našem mozku. Tělo na tento diskomfort zareaguje záplavou endorfinů, které mají za úkol zmírnit bolest. Zároveň navozují příjemné pocity štěstí a radosti. A na takový příval euforie si tělo lehce vypěstuje závislost. Propadnete jí také?



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky