Tipy pro domácnost: jak si usnadnit žehlení ložního prádla

Usnadníte si práci výběrem správného materiálu Ložnice má sloužit k odpočinku a ne přidělávat práci navíc, souhlasíte? Pomuchlané povlečení ale nevypadá zrovna pěkně. Jak se vyhnout žehlení ložního prádla, případně jak si ho co nejvíce usnadnit, radí Josef Handrejch, odborník na textil z písecké firmy Kvalitex.

1. Výběr materiálu

Už v obchodě si můžete usnadnit spoustu práce výběrem správného materiálu. Existují totiž textilie, které se jednoduše nežehlí. Mezi ně patří například krep. „Jedná se o 100% bavlnu, takže má výbornou prodyšnost a savost. Má ale speciální vrásčitou úpravu, díky které se nemačká a žehlením byste ji mohli dokonce poškodit,“ vysvětluje zakladatel Kvalitexu. Bez žehlení se obvykle obejde také flanel, který se hodí pro chladnější měsíce. Snadno se vám bude žehlit bavlněný satén, ten je zase příjemný během teplých nocí. „Mezi nežehlivé textilie se řadí i nejrůznější typy polyesterových mikrovláken, které ale pro přímý styk s pokožkou nedoporučujeme, protože často nesplňují požadavky na prodyšnost a savost,“ radí Josef Handrejch. 

2. Hlídejte si otáčky

Před samotným praním obraťte povlečení naruby a zapněte všechny zipy, popř. knoflíky. To, jak bude po vyprání pomačkané, můžete ovlivnit volbou otáček. Pokud zvolíte více než 1000 otáček, bude povlečení hodně pomačkané a bude se také hůře žehlit. Zvlášť, pokud ho navíc ještě přesušíte – to platí zejména u bavlněného povlečení. Po vyprání nenechávejte povlečení dlouho ležet v pračce, opět hrozí zbytečné pomačkání a mohlo by i zatuchnout. A co aviváž? Jejich výrobci říkají, že aviváž usnadňuje žehlení, žehlička totiž po takto ošetřeném prádle lépe „klouže“. Odborníci na textil ale radí použití aviváže zvážit. „Zejména u přírodních materiálů může snížit cenné vlastnosti jako je prodyšnost nebo schopnost absorbovat vlhkost, proto ji spíše nedoporučujeme,” radí Josef Handrejch z Kvalitexu.

3. Sušte chytře

Prádlo dejte sušit co nejdříve po dokončení pracího cyklu. Nevěste povlečení na šňůru pouze za rohy, zahákněte celé okraje, aby nedošlo k vyvěšení a vytahání rohů. Pokud ložní prádlo pověsíte dobře narovnané a trochu ho před věšením natřepete, lépe si udrží tvar a také se vám bude snadněji žehlit. „Sušení ložního prádla v sušičkách příliš nedoporučujeme, protože snižuje životnost prádla a není zrovna ekologické. Je ovšem pravda, že sušička může žehlení usnadnit. Pokud prádlo vyndáte a složíte hned, často není potřeba žehlit vůbec. Pokud se rozhodnete sušičku použít, volte vždy delší program s nižší teplotou sušení,” doporučuje odborník.

4. Když přece jen dojde na žehlení...

Pokud máte pocit, že by prádlo přes všechna výše zmíněná doporučení potřebovalo trochu přežehlit, žehlete vždy naruby. V okolí zipového uzávěru pohybujte žehličkou opatrně. Nesnažte se žehlit povlečení za každou cenu na sucho, můžete totiž propálit a poškodit tkaninu. Pokud nemáte napařovací žehličku, mějte po ruce rozprašovač na květiny s vodou, existují také speciální přípravky ve spreji, které slibují snazší žehlení. Po použití napařovací žehličky je vhodné nechat prádlo zhruba hodinku odpočívat, než jej uložíte do skříně. Pokud žehlíte opravdu hodně prádla, zvažte pořízení výkonné parní stanice. Čas si ušetříte třeba tím, že složené povlečení stačí přežehlit z jedné strany.

Pokud žehlení nepatří mezi vaše koníčky, máte štěstí. V dnešní době existuje spousta způsobů, jak se mu vyhnout úplně nebo si ho výrazně usnadnit. Tak proč trávit domácími pracemi víc času, než je nezbytně nutné? :)




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky