Změna splatnosti hypotéky – za jakých podmínek je možná?

Splatnost hypotéky lze měnit na konci fixace úrokové sazby i během ní, a to bez ohledu na to, jak dlouho již úvěr splácíte. Prodloužení ani zkrácení splatnosti hypotečního úvěru však není samozřejmostí.

Věk žadatele

Se zamítnutím požadavku na změnu splatnosti úvěru s ohledem na věk dlužníků se setkáte v situaci, kdy splatnost úvěru prodlužujete

Každá hypoteční banka má požadavky na věk klienta. Maximum je sice 75 let věku klienta s hlavním příjmem, existují však výjimky, jež se napříč bankami liší, a to:

- ve věci požadavku na příjmy mladších spolužadatelů o hypotéku,

- povinnost sjednání životního pojištění u žadatelů, kteří by v rámci splatnosti hypotéky dovršili hranici maximálního věku pro splácení úvěru.

Maximální splatnost úvěru

Platí, že splatnost hypotéky po prodloužení nesmí překročit maximální dobu splatnosti úvěru. Pokud máte hypotéku u banky nabízející splatnost max. 30 let a by tuto banku žádáte o prodloužení splatnosti např. o 5 let, setkáte se se zamítavým stanoviskem. Pokud ale banka nabízí splatnost na 30 let, vy jste v době podání žádosti o úvěr poptávali splatnost 20 let, nyní je možné si splatnost prodloužit až o 10 let.

Při refinancování hypotéky, kdy klient může starý úvěr refinancovat novým, je možné opět požádat o hypotéku s maximální splatností.

Navíc platí, že u hypoték s menším poměrem výše úvěru / zástavní hodnota nemovitosti, některé hypoteční banky jsou schopny nabídnout splatnost až 40 let namísto výše uvedených 30 let.

Příjmy dlužníků

Při posuzování žádosti o změnu splatnosti hypotéky, hypoteční banky opět zkoumají příjmy a výdaje žadatelů o úvěr. Chrání se tím před situací, kdy zkrácení splatnosti hypotéky povede ke zvýšení rizika nesplácení. Při prodloužení splatnosti hypotéky splátka klesá, tj. zde se se zamítavým stanoviskem nesetkáte, problémové je v tomto směru zkrácení splatnosti hypotéky, kdy splátka úvěru roste.

Jak je to s poplatky?
Jak již bylo uvedeno v úvodu tohoto článku, změnu splatnosti úvěru lze udělat i v rámci fixace úrokové sazby. Poplatek za změnu podmínek úvěrové smlouvy se pohybuje nejčastěji kolem 5 000 .



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky