Trhem s komerčními pozemky hýbou logistické firmy a maloobchodní řetězce


PRAHA (ČIA) - Nejvýraznějšími hybateli trhu s komerčními pozemky jsou logistické a distribuční firmy a maloobchodní řetězce. Tyto subjekty uskutečňují nejvýznamnější transakce, ke kterým v loňském roce patřily například pronájem skladových prostor v Divišově společností Carrefour (23 tisíc metrů čtverečních), pronájem firmy ESA v pražském Airport Logistics Parku (13 tisíc metrů čtverečních) nebo pronájem Taroco v areálu D1 Logistics Park (10 tisíc metrů čtverečních). Vyplývá to z informací společnosti Cushman & Wakefield Healey & Baker, divize předního světového poradce v oblasti nemovitostí, které ČIA poskytla mluvčí Jitka Tomancová.

Podle partnera středoevropského průmyslového týmu této společnosti Ferdinanda Hlobila nadcházející měsíce roku 2003 nabídnou nájemcům řadu nových prostor, a to na území celé České republiky. "V letošním roce se počítá například s pokračováním výstavby v D1 Logistics Parku a v areálu Logistikpark Rudná. O dalších 20 000 metrů čtverečních se plánuje rozrůst také logistický areál Tulipán Park v Praze-Hostivicích," upozornil.

Celkově by měl letošní rok přinést podle očekávání C&W/H&B výstavbu nových ploch v objemu zhruba 80 až 100 tisíc metrů čtverečních. "Pronájmy by se mohly stejně jako loni vyšplhat na úroveň 80 až 90 tisíc metrů čtverečních. Díky tomu se neobsazenost prostor udrží na dvou až třech procentech a ke změnám by nemělo dojít ani u cen nájemného," předpovídá Hlobil.

Cushman & Wakefield Healey & Baker působí v Evropě, na Blízkém východě a v Africe jako divize společnosti Cushman & Wakefield. Své služby poskytuje prostřednictvím 155 kanceláří v 50 zemích světa. Firma, založená v roce 1820, dnes poskytuje kompletní poradenství v segmentu komerčních nemovitostí a pracuje pro řadu významných klientů z korporátního, veřejného a soukromého sektoru. Na český trh vstoupila v roce 1993 a dnes zaměstnává 40 lidí.

-joh-,-ph-,-ak-



! Akcionáři Agrobanky mohou žalovat její prodej GE Capital !

! Přehled a vývoj cen rodinných domů v ČR v roce 2002 !



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality