ČEZ vydal nové ceníky elektřiny i plynu. Přinášíme porovnání včetně konečného účtu

Energetická skupina ČEZ již před necelým měsícem upravila některé své ceníky, dnes 3. listopadu přistoupila vlastně ke každoroční aktualizaci těch tradičních. A v návaznosti na dění na energetickém trhu v posledních měsících žádné jen drobné změny nenajdeme. Dle ceníků, jejichž účinnost nastane k letošnímu 31. prosinci si zákazníci za každou odebranou kilowatthodinu silové elektřiny připlatí i více než 80 %. V konečné částce je nárůst, díky výraznému podílu za distribuci elektřiny, podstatně nižší. Každopádně odběratel musí počítat s tím, že nově v konečném účtu za každou kilowatthodinu zaplatí minimálně o více než 1,50 více.

Z ceníku plyne, že pro klienta ČEZ je jedno, zda si zvolí tarif bez závazku (na dobu neurčitou), či zvolí fixaci na 1 rok. Ceny jsou totiž totožné. A jak dříve obvykle platilo, že fixací/závazkem na delší období zákazník ušetří, nyní tomu již tak není. Při pohledu na před necelým měsícem vydaný nový „akční“ ceník ČEZ elektřiny na 3 roky, jsou aktuálně zveřejněné ceny totiž nižší.

Například u nejzákladnějšího tarifu D01d při dlouhodobé fixaci zákazník za každou odebranou kilowatthodinu zaplatí zhruba 6,68 , při tarifu na dobu neurčitou „jen“ 6,55 . Kdo využívá tarif Akumulace, tedy odebírá také 8 hodin elektřinynízkém tarifu (NT), zaplatí za kilowatthodinu 4,05 vs. 3,88 . U vysokého tarifu (VT) pak 5,97 vs. 5,93 .

V našem níže uvedeném přehledu se každopádně lze podívat na porovnání současných cen elektřiny ČEZ v letošním roce (dle ceníku z podzimu 2020), resp. dnes zveřejněných cen pro rok 2022. Vybrané porovnávané ceny se vztahují pro části území České republiky, kde je ČEZ zároveň i distributorem. Jsou uvedeny v včetně DPH za megawatthodinu, tedy za 1 000 kilowatthodin.   


Výše uvedené ceny pro rok 2022 jsou vlastně uvedeny v návaznosti za zatím nezměněné ceny distribuce či příspěvku na OZE (obnovitelné zdroje). A samozřejmě kalkulují se současnou sazbou DPH ve výši 21 %.

U plynu zdražení o téměř 100 procent

ČEZ aktualizoval k dnešnímu dni také ceník plynu u tarifu na dobu neurčitou. Zatímco u loňského ceníku, kde od října 2020 za samotný plyn zákazníci platili necelých 908 /MWh, nově budou muset počítat s cenou 1 803 /MWh (+98,6 %). Klienti, kteří tak například plyn využívají k topení (tzn. mají roční spotřebu například v rozmezí 15 až 25 MWh) musí v konečném důsledku, včetně distribuce, počítat s cenou 2 051 /MWh. Dosud to bylo 1 162 /MWh. Při roční spotřebě například 20 MWh se tedy jedná navíc o výdaj téměř 18 tisíc Kč.

A i u plynu platí, že aktuálně zveřejněné ceny na dobu neurčitou, jsou o něco nižší (cca 3 %) než při fixaci na 3 roky v cenících zveřejněných před necelým měsícem.

Podívejte se také:
ČEZ Prodej umožní odběratelům v DPI platit nižší zálohy v listopadu a prosinci,
ČEZ zdraží elektřinu o takřka 84%, na faktuře si domácností připlatí zhruba třetinu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie