Vybíráme vchodové dveře – roli hraje bezpečnost, izolace a design

Radek Stolář, 18.11.2021

Vchodové dveře vytvářejí přechod mezi exteriérem a interiérem – z ulice či ze zahrady do domu nebo z chodby do bytu. Na dveře klademe vysoké nároky a jejich výběr je problematický. Jak vyberete ty pravé?

 

Řada zákazníků při nákupu padá do propasti, když se zaměří pouze na jednu vlastnost. Moderní výrobci přitom vyrobí vchodové dveře na míru a vyhoví všem vašim požadavkům.

 

Vlastnosti kvalitních vchodových dveří


Dveře v rámci domu či bytu plní tři základní funkce:


  1. Izolační – udrží v domě teplo a nepustí ho ven. U vchodových dveří se při špatné volbě materiálu vytvoří tepelný most, který má na svědomí únik tepla z domu.

  2. Bezpečnostní – ani ty nejlepší dveře nezabrání profíkovi ve vniknutí do nemovitosti. Ty kvalitní mu ale nekalé jednání znepříjemní a odradí ho od něj. Kromě bezpečného kování záleží i na kvalitě zámkové vložky.

  3. Reprezentativní – vchodové dveře jsou většinou to první, na co se vaše oči zaměří. Na estetickou hodnotu dveří kladou zákazníci stále vyšší nároky, na které výrobci reagují bohatou paletou dekorů a materiálů.

 

Kombinací těchto třech vlastností získáte kvalitní dveře, které ochrání nemovitost před zloději i únikem tepla. Ideální volbou jsou dveře na míru – jejich základem jsou standardní sériové modely, které výrobci dále uzpůsobují potřebám zákazníků. Vznikají tak stovky kombinací materiálů, dekorů a kování.


Požadavky se za poslední roky změnily

Stejně jako u jiného zboží, i při nákupu vchodových dveří platí, že se firmy přizpůsobují zákazníkům. Ti přitom chodí se stále novými požadavky.

 

Potvrzuje to i Pavel Viktorin z firmy Pramos, která se zabývá výrobou dveří, oken a stínící techniky. Zatímco na začátku tisíciletí zaznamenaly výrazný nárůst poptávky po oknech z PVC, dnes zákazníci volí technologicky pokročilejší materiály – nejčastěji kovy.

 

Větší důraz klademe i na kvalitu a zabezpečení. Zákazníci přicházejí s novými podněty, kterým výrobci uzpůsobují svou produkci. Při výběru dveří je tak důležitá volba firmy, která vyhoví vaší poptávce a uzpůsobí vchodové dveře na míru.


Dveře z PVC nebo hliníku? Obojí je možné

 

Zákazníci dnes dávají přednost spíše moderním materiálům než dřevu. To sice dobře izoluje, ale nese s sebou povinnost pravidelné údržby. Pokud zárubně i dveře pravidelně nenatíráte, zkrátíte jejich životnost až o polovinu.

 

Zákazníci mají na výběr ze dvou možností – plastové nebo kovové dveře. Plastové jsou levnější a prakticky bezúdržbové. Na rozdíl od těch kovových ale nejsou tvarově stálé – v teple nebo mrazech mění svůj tvar.

 

Kovové dveře se hodí do moderních staveb orientovaných na jih. V teple i chladu jsou tvarově stálé a izolují stejně dobře jako PVC. Zaplatíte za ně ale více než za plast.

 

Speciálním případem jsou dveře se skleněnými okny. V tomto případě platí, že skleněnou vitráží riskujete vytvoření tepelného mostu. Pokud zvažujete takové dveře, postupujte stejně jako při výběru oken.


Zkombinujte dveře s ostatními prvky

 

Zákazníci stále častěji řeší i estetickou funkci. Dveře musí být důstojné a elegantní, nesmí zbytečně poutat pozornost. Hlavním vizuálním prvkem na domě je fasáda – zbytek je pouze doplněk.

 

Barva fasády by měla být neutrální nebo přírodní. Uzdu vaší fantazii popusťte u výběru dekoru oken a dveří. Rámy a zárubně by si přitom měly být podobné. Díky tomu dosáhnete jednotného vzhledu domu.

 

Ze zkušenosti doporučujeme odstup od aktuálních trendů. Ty jsou pomíjivé a mají krátkou trvanlivost. Při výběru designu volte spíše tradiční přírodní motivy. Nic nezkazíte ani tmavými antracitovými odstíny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba