Kalendář našeho ovoce a zeleniny: kdy se sklízí a je jejich sezóna
Zdroj: akademiekvality.cz
Každá zeměpisná šířka je specifická svými přírodními podmínkami. Díky nim se v nich daří rozmanitým druhům ovoce a zeleniny. Zároveň ovlivňují, v jakých měsících farmáři a zemědělci vybrané kousky sklízí. Ty se poté dostávají do obchodů i na tržiště.
„Všude na světě jsou náležitě hrdí na své výpěstky. Pokud tedy máme na výběr, zkusme sáhnout po ovoci a zelenině pocházející z našeho regionu nebo alespoň od nás. Jsou totiž nejen více čerstvé, jelikož jsou dopravené do obchodu jen pár hodin po sklizni, ale i bezpečnější pro spotřebitele. Zejména proto, že většina našich zelinářů pěstuje tzv. integrovaným způsobem, který je šetrnější k přírodě a také k zákazníkovi. Navíc to mají zelenina a ovoce z našich končin blízko na trh, takže po sobě nezanechávají tak dlouhou uhlíkovou stopu jako ty z dovozu. Dalším vodítkem při jejich výběru jsou i naše značky kvality, jako např. Klasa, Bio nebo Regionální potravina, “ vysvětluje Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
Kdy se tedy můžete těšit na vaši oblíbenou tuzemskou zeleninu nebo ovoce? Napoví vám naše kalendáře.
Zdroj: akademiekvality.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Stále jste nevyměnili starý kotel na uhlí? Porovnejte, čím ho nejlépe nahradit
- Ty architektky, ty designérky, ty filmařky. Festival Film a architektura zaostří na přehlížené tvůrkyně
- Výlety: Kyjovské údolí najdete překvapivě v Ústeckém kraji. Říčka Křinice ho vymodelovala v pískovcích (audio)
- Radioporadna: Země rozhlednám zaslíbená. Máme jich u nás přes 400 (audio)
- Radioporadna: Jak uchovávat chleba? A proč je lepší péct ho v klasické troubě? Radí chlebový someliér (audio)
- Blanenský zámek výjimečně otevřel svou jinak nepřístupnou zámeckou půdu – a to pro uměleckou výstavu (video)