Vytvořte si vlastní wellness s domácí saunou a nafukovací vířivkou

Toužíte po vlastním koutku duševního klidu a pohody? Milujete wellness, ale ruší vás všichni ti ostatní lidé, kvůli kterým se nemůžete zrelaxovat podle svých představ? Udělejte si wellness koutek u sebe doma! Kdepak, nejedná se o naprosto šílený nápad pro milionáře. Vlastní wellness si už dneska může dovolit každý, komu to umožňuje dispozice bydlení. Jak na to?

Základ domácího wellness – klidný koutek

Co vlastně to stále omílané „wellness“ znamená? Každý, koho se na tu otázku zeptáte, vám dá pravděpodobně trošku jinou odpověď. Ve skutečnosti „wellness“ vyjadřuje cestu k souladu.

K souladu psychické (duševní stránky a mysli) i fyzické stránky naší existence. Cílem wellness je zkrátka to, abychom se cítili dobře a svým způsobem tak může být wellness třeba i šálek horkého kakaa v teplé dece s oblíbenou knihou (takový druh pohody se většinou označuje pro změnu výrazem hygge).

Ale teď zpět k představě wellness, jak ji má většina z nás.

Pro vytvoření koutku pro klid duše potřebujete hlavně klidné místo – od jeho velikosti se pak odvíjí vše ostatní. Třeba na takovou infrasaunu nepotřebujete příliš prostoru, finská sauna už ho chce trochu víc no a pokud si plánujete pořídit i domácí vířivku, bude to chtít možná i trošku nějakého toho plánování.

Že takové možnosti nemáte? Wellness si můžete udělat s pomocí pár svíček a aromaterapie klidně i v koupelně.

Pojďme se už ale podívat na všechny možnosti trošku podrobněji.

Nafukovací vířivka jako symbol dokonalého odpočinku

Vířivka je přímo symbolem wellness. Horká voda v kombinaci s masážními tryskami, které promasírují každý kousek vašeho těla, má dokonalé relaxační i ozdravné účinky.

Domácí vířivka přitom rozhodně není žádným nedostupným luxusem. Můžete ji umístit jak v interiéru, tak třeba na zahradu či terasu – v případě terasy je však samozřejmě nutná porada se statikem.

Díky tomu, že je vířivka mobilní a můžete ji používat i uvnitř, se nemusíte omezovat na relaxaci pouze v sezóně, ale můžete ji využívat i v zimě.

A jakou vybrat velikost? To samozřejmě záleží primárně na dispozicích vašeho domu. Oblíbenou variantou jsou nafukovací vířivky pro 1 až 4 osoby, ale například společnost Marimex nabízí i mnohem větší vířivé bazény, do kterých se vejde až 8 osob.

Vířivkou však dokonalé domácí wellness teprve začíná. Co takhle přidat i saunu?

Finská nebo infrasauna?

Pokud chcete do svého domácího wellness koutku zakomponovat saunu, budete se nejprve muset rozhodnout jakou. Znáte hlavní rozdíly mezi finskou saunou a infrasaunou?

Finská sauna

Finská sauna je klasickou a tradiční volbou pro všechny milovníky klasického saunování.

Pro domácí použití má však pár nevýhod, například poměrně velká prostorová náročnost.

Pokud však milujete finskou saunu se vším, co k ní patří a máte na ni doma (či na zahradě) dostatek prostoru, jedná se o jasnou volbu!

Co když toužíte po sauně, ale přitom pro vás finská není?

Dejte šanci infrasauně!

Infrasauna

Infrasauna si svou popularitu získává v posledních letech především pro své skvělé účinky. Na rozdíl od klasické sauny v ní nejsou tak vysoké teploty. Saunovat se v ní můžete až 45 minut a není nutné se poté ochlazovat v ledové vodě. V čem se ještě dále infrasauna od sauny klasické liší?

  • Prohřívá tělo zevnitř pomocí infračerveného záření.
  • Je méně náročná na prostor.
  • Snadná údržba.
  • Hodí se i pro lidi s kontraindikacemi u klasické sauny.
  • Teplota v infrasauně se pohybuje pouze kolem 50 ° C.

Skutečná dokonalost se skrývá v detailech

Chcete, aby váš wellness koutek zahřál a pohladil po duši už při pouhém pohledu?

Nezapomeňte ani na dotvoření dokonalé atmosféry pomocí detailů. Může jít skutečně o maličkosti od správně sladěných barev (včetně ručníků a dalších detailů) a příjemné hudby až po doplnění prostoru o solné kameny (které jsou zvlášť dokonalé v sauně, kde mají jejich výpary i blahodárné účinky na tělo i duši) a další saunové doplňky.

Nezapomínejte ani na důležitou funkci vůní na lidskou psychickou pohodu a ve svém wellness koutku zkuste experimentovat i s účinky aromaterapie.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry